Successos

SUCCESSOS

Pugen a deu les víctimes mortals del foc en un edifici de València

Els equips d’emergència no hi han entrat encara en espera d’assegurar les condicions de seguretat

Sis ferits, cinc dels quals bombers, continuen ingressats, si bé no en corre perill la vida

Ja són deu les víctimes mortals segons l’últim balanç que les autoritats han fet públic aquesta tarda del gran i fulminant incendi iniciat ahir al vespre que ha devastat per complet un edifici de 14 plantes al barri del Campanar de València. L’alcaldessa de la ciutat, María José Català, ha advertit que no es pot descartar “més perquè es faran més inspeccions oculars”. Català no ha donat detalls de les víctimes mortals perquè “s’ha decretat el secret de sumari”.

Si bé aquest matí s’havien confirmat quatre morts, ara ja en són deu, una xifra que coincideix amb les persones “il·localitzables”, segons l’alcaldessa de València. Les altres quatre que constaven com a desaparegudes ja han estat localitzades, ha explicat.

Pel que fa als ferits, fins a quinze persones, de les quals set són bombers de l’Ajuntament i del Consorci Provincial, van haver de ser ateses per ferides de diversa gravetat, segons ha explicat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. A hores d’ara, d’aquestes tot just sis -cinc, bombers- resten ingressades en centres sanitaris de la ciutat per ferides com cremades o un braç trencat, si bé no es tem per la vida de cap d’elles. Les nou restants ja han estat donades d’alta.

Els bombers han estat remullant i refredant el recinte des de l’exterior al llarg de la nit i tot el matí per evitar que s’esfondri, per bé que encara hi resten alguns petits focus vius, i amb l’ajut de grues i drons que el sobrevolen van comprovant l’estat de l’interior. De fet, han treballat per assegurar l’estabilitat de l’estructura, i fins que no han vist garantida la seva seguretat no hi han accedit els equips d’emergència. Hi han entrat els bombers i efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per buscar els possibles cossos, i també la policia científica -s’han mobilitzat tots els efectius de la demarcació de València- per començar les tasques d’identificació, d’un cantó, però també d’investigació de les causes de l’incendi, que segons les informacions de què es disposa fins ara s’hauria iniciat cap a les set del vespre a la quarta planta, i es va estendre amb gran rapidesa i virulència, ajudat pel fort vent, a través de la façana, que estaria revestida amb poliuretà, un material altament inflamable.

Pel que fa a les persones desallotjades, l’Ajuntament i la Generalitat Valenciana ja van activar ahir diversos dispositius d’ajut i atenció, també psicològica. Així, si bé molts afectats han passat la nit a casa de familiars i amics, fins a 36 persones han dormit en un hotel que l’Ajuntament els va posar a disposició, i on ha garantit que es podran estar almenys tota la propera setmana. També s’han activat dos punts més d’atenció: un amb equips socials i psicòlegs per a familiars de víctimes i persones desaparegudes, i un altre, al recinte de la Tabacalera, per a les persones desplaçades. “S’està treballant en una solució per a ells en els propers mesos, hi ha gent que ho ha perdut tot, inclosa la documentació, i no volem que tinguin ni un moment d’incertesa”, ha explicat Català, que també ha agraït la “generositat” dels veïns i empreses que s’han posat a disposició des del primer moment per col·laborar en l’emergència. També Mazón ha dit que la Generalitat treballa ja, en coordinació amb l’Ajuntament, en un decret de mesures econòmiques per ajudar els afectats que han perdut l’habitatge i tot el que hi tenien a dins a fi de recuperar-ho “amb la major brevetat”.

L’Ajuntament de València ha decretat tres dies de dol i ha suspès tots els actes oficials avui i al cap de setmana, i el mateix ha fet la Generalitat per al conjunt del País Valencià, si bé serà cada municipi el que decidirà si manté els actes que tenia convocats o no.

La façana ventilada pròpia de l’època de construcció hauria fet “efecte xemeneia”

La façana ventilada que es posava a l’època en què va ser construït l’edifici incendiat a València, entre el 2005 i el 2007, a fi de millorar les condicions tèrmiques de fred i calor, ha fet “efecte xemeneia i ha ajudat a propagar el foc”. Així ho ha explicat a EFE el president del Col·legi Oficial d’Arquitectes de València (COAV), Luis Sendra, que ha concretat: “Es crea una petita cambra entre la façana i el revestiment, que és per on han pujat les flames; ha fet efecte xemeneia i s’ha consumit”. Segons el president del COAV, l’edifici va ser construït per la promotora Fbex, que va fer fallida posteriorment, i està “aparentment ben fet”. Sendra, que s’ha desplaçat a la zona de l’incendi, ha explicat que en aquella època no hi havia restriccions als productes de les façanes ni dels mobles de les terrasses. “S’han anat regulant amb el temps”, ha recordat, mentre ha assenyalat que en el cas de les normes contra incendis ara vigents, la regulació es va consolidar el 2011. “Avui el poliuretà no es posa directament, si és que era el que hi havia -en aquest edifici-, perquè s’ha d’analitzar i esperar a veure què diu la pericial quan es pugui fer”, ha recordat.

El president col·legial ha destacat que l’esfondrament de l’edifici “es podria produir si el foc ha atacat elements constructius com ara pilars i bigues durant molt de temps”, tot i que, “en principi, no sembla que un col·lapse estructural sigui possible”. Sigui com sigui, ha advertit que “cal anar amb compte i prudència perquè hi pot haver persones a dins”. En aquest sentit, els bombers que van participar en els rescats i l’extinció de l’incendi es van veure “desbordats” per un foc el desenvolupament del qual va ser “molt ràpid” i “no ha estat normal”, segons ha assenyalat el cap de bombers i delegat del Sindicat Professional de Bombers i Policia a València, Faustino Yanguas. Segons ell, el vent i “el tipus de construcció” (si es confirma que hi havia poliuretà) van afavorir la ràpida propagació del foc i en van dificultar l’extinció. Sobre la possibilitat que caigui, tot i que desconeix la “resistència” de l’immoble, Yanguas tem que “hi va haver molt de temps, amb una temperatura molt elevada” en què es va produir una càrrega tèrmica sobre els materials construïts, fet que fa que “puguin patir un col·lapse”. “Els tècnics ara entraran i valoraran si aquest edifici està per poder accedir-hi”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.