Successos

El quadern negre

Tura Soler

La mort en solitud de l’amo de can Carbó

L’home va ser trobat mort en circumstàncies anòmales, sota el llit, però s’ha descartat una mort criminal

Un altre cas, ara a Fortià, d’aque­lles morts vin­cu­la­des a la soli­tud, l’epidèmia del segle XXI, com ja l’ano­me­nava el forense Narcís Bar­da­let abans que arribés el coro­na­vi­rus. Dijous de la set­mana pas­sada, els Mos­sos van anar al mas Carbó (també ano­me­nat can Pica­sal) de Fortià, una casa situ­ada molt a prop del cemen­tiri del Far, perquè el seu amo, i únic habi­tant de la masia, no res­po­nia al telèfon. La tre­ba­lla­dora social l’havia tru­cat però no ell no havia con­tes­tat, i això va encen­dre les alar­mes. Amb raó. L’amo, l’Antoni Carbó Hor­tensi, de 79 anys, era mort. Es va tro­bar el cos en unes cir­cumstàncies un xic pecu­li­ars. Era sota el llit i mig des­pu­llat, i tenia unes feri­des als genolls. L’habi­tació on es va tro­bar el cos estava desen­dreçada, però res evi­den­ci­ava que fos reme­na­ment fet per uns lla­dres, ni que l’home hagués estat víctima d’un atac, tot i que la situ­ació del cos, ama­gat però visi­ble sota el llit, era anòmala. La casa estava ben tan­cada des de dins, el cotxe de Carbó estava apar­cat dins l’estança, no sem­blava que faltés res i, per tant, es va des­car­tar l’entrada d’intru­sos per la força. Tot i que ja feia uns dies que Carbó no res­po­nia al telèfon, quan se’l va tro­bar no feia gai­res hores que havia mort. L’autòpsia, que es va fer a l’Ins­ti­tut de Medi­cina Legal de Girona, va apun­tar a una mort per cau­ses natu­rals, pos­si­ble­ment deri­va­des d’una afecció cardíaca.

Antoni Carbó, sol­ter, vivia sol al mas Carbó, havia fet de pagès, però ara ja estava jubi­lat. Tenia fami­li­ars a França que van ser avi­sats i que s’han posat en con­tacte amb l’Ajun­ta­ment de Fortià per fer els tràmits dels fune­rals, que està pre­vist que se cele­brin avui.

I ara també es podran fer els fune­rals per un veí de Ripoll, Joan Casa­nova Orri­ols, de 87 anys, que va ser tro­bat mort a casa seva el 12 de desem­bre pas­sat i la iden­ti­tat del qual no s’havia pogut cer­ti­fi­car fins ara. Tot i que era evi­dent que el cos que va ser tro­bat en una casa senyo­rial del cen­tre de Ripoll havia de ser el del seu amo, Joan Casa­nova, calia una iden­ti­fi­cació ofi­cial per mètodes científics. No va ser pos­si­ble iden­ti­fi­car-lo per les emprem­tes dac­ti­lars, tot i que es va inten­tar rege­ne­rar els dits, perquè feia dies que era mort i l’estat de degra­dació del cos ho difi­cul­tava. Tam­poc es va poder fer la iden­ti­fi­cació per ADN perquè en no tenir fami­li­ars direc­tes no era pos­si­ble fer cap com­pa­ració. Es va haver de recórrer a la prova odon­tològica, la ter­cera via per a la iden­ti­fi­cació de cadàvers. Tam­poc va ser fàcil i els foren­ses van haver de fer tota una inves­ti­gació per tro­bar la fitxa de la dar­rera visita al den­tista. Un cop acon­se­guit el seu expe­di­ent es va com­pa­rar amb la den­ta­dura del cadàver i, dos mesos després d’haver-lo tro­bat mort, s’ha pogut cer­ti­fi­car la iden­ti­tat del difunt. La fórmula dentària també va ser clau per iden­ti­fi­car l’home que va ser tro­bat mort al riu Ter a l’altura de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.