Successos

Rússia

Almenys quaranta morts en l’atac a una sala de concerts als afores de Moscou

Almenys tres individus han disparat armes automàtiques durant un concert de rock i s’ha produït una explosió

Més d’un centenar de persones han resultat ferides, nou de les quals en estat greu

Desenes de persones han mort i almenys un centenar han resultat ferides aquest divendres al vespre en un tiroteig en una sala de concerts a Krasnogorosk, als afores de Moscou. El grup terrorista islamista Estat Islàmic s’ha atribuït l’autoria de l’acció.

Almenys tres individus vestits amb roba de camuflatge han disparat amb armes automàtics durant un concert del grup de rock rus Piknik. Segons informen mitjans russos, també s’han produït explosions i s’ha declarat un incendi al local, com es testimonien diverses imatges publicades a les xares socials. El Ministeri d’Emergències ha informat que dos helicòpters han intervingut per llançar aigua sobre la teulada de l’edifici. Els assistents al concert estan sent evacuats, segons han informat fonts policials a l’agència Tass.

Segons l’agència Interfax, almenys cinc homes armats estarien implicats en l’atac.

Tot i que es desconeix quantes persones hi havia en el moment dels fets, la sala pot allotjar fins a 7.200 persones i totes les entrades per al concert havien estat venudes. Els músics del grup Piknik han estat evacuats il·lesos.

El balanç preliminar de la massacre és de “quaranta persones mortes i més de cent ferits”, segons ha indicat el Servei Federal de Seguretat (FSB) als mitjans locals. La principal agència de seguretat russa ja havia confirmat prèviament que “hi ha morts i ferits”. L’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha traslladat en un missatge a les xarxes socials el seu “condol als familiars dels morts”.

Les autoritats de la regió de Moscou han informat que 145 ferits han estat hospitalitzats, nou dels quals en estat greu. Segons l’agència Tass, almenys cinquanta ambulàncies s’han desplaçat fins al lloc de l’incident. Aquesta xifra s’ha elevat més tard fins a setanta. Tots els esdeveniments públics a la regió de Moscou han estat cancel·lats.

Unitats especials de la Guàrdia Nacional Russa (Rosgvardia) treballen al lloc de l’atemptat i han iniciat la “cerca dels criminals”, segons ha informat aquest cos en un comunicat.

El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha explicat que el president, Vladímir Putin, està al cas del succés des dels “primers minuts” del tiroteig. Peskov ha afegit que Putin “rep constantment informació a través de tots els serveis pertinents sobre el que passa i sobre les mesures adoptades”. “El president ha impartit totes les instruccions necessàries”, ha reblat.

Les autoritats russes han qualificat l’incident com el pitjor “atac terrorista” en anys a la capital russa. De moment, però, no n’han atribuït l’autoria a ningú, i tampoc ha estat reivindicat per cap grup.

Moscou no havia patit un incident d’aquesta gravetat des de l’atemptat amb bomba que el 2011 va deixar 37 morts i 172 ferits a l’aeroport internacional de Domadédovo.

Rússia crida a condemnar l’atac

El Ministeri d’Exteriors rus ha instat la comunitat internacional a “condemnar aquest horrible crim”.

Avisos previs

Diverses ambaixades occidentals a Rússia van emetre fa dues setmanes alertes de seguretat als seus ciutadans de possibles atacs terroristes a Rússia.

Preguntat avui per aquests avisos, el portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha assegurat que no tenien coneixement previ del tiroteig que s’ha produït avui.

El portaveu ha transmès el seu condol per les víctimes de l’“horrible” atemptat.

Kirby ha explicat que els Estats Units encara estan recopilant informació sobre l’incident, però ha subratllat que “per ara no hi ha cap indicació que Ucraïna o ciutadans ucraïnesos hi estiguin involucrats”. “En aquest moment descartaria cap connexió amb Ucraïna”, ha reblat.

Kíiv se’n desmarca

Des d’Ucraïna, amb qui el Kremlin ha reconegut avui mateix per primera vegada en dos anys que està en “estat de guerra”, han negat tenir cap relació amb la massacre.

Mikhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat que no tenen “res a veure amb el tiroteig i les explosions” a la sala de concerts Crocus. “No té cap sentit”, ha afirmat.

Podoliak ha recordat que fa més de dos anys que lluiten contra l’exèrcit rus i ha defensat que la “guerra es decidirà només al camp de batalla” i per la “quantitat d’armes i decisions militars”. A més, ha afirmat que, “a diferència de Rússia”, “Ucraïna mai no ha recorregut a l’ús de mètodes terroristes” perquè “sempre és inútil”. Segons ell, Moscou sí que ha utilitzat “atacs terroristes” contra Ucraïna i “anteriorment va atacar els seus propis ciutadans per iniciar accions antiterroristes posteriors contra grups ètnics que protestaven”.

En aquest sentit, ha augurat que els fets d’aquest divendres suposaran “unfort augment de la propaganda militar” russa i “l’acceleració de la militarització, l’ampliació de la mobilització i, en definitiva, l’escalada de la guerra”. Podoliak ha advertit que el Kremlin pot utilitzar l’incident “per justificar els atacs genocides manifestos contra la població civil ucraïnesa.

“Operació del Kremlin”

La intel·ligència militar ucraïnesa, el GUR, ha anat més enllà i ha atribuït la massacre als afores de Moscou a una “operació planejada pels serveis especials del Kremlin” amb l’objectiu de “desacreditar Ucraïna i tot el món lliure”.

“Per suposat, estem parlant d’una operació especial dels serveis secrets del Kremlin contra els seus propis ciutadans”, ha precisat el portaveu del GUR, Andrí Iusov, citat per l’agència de notícies ucraïnesa Unián.

L’agència d’intel·ligència ha argumentat que el fet que un grup de persones amb fusells d’assalt pogués moure’s “lliurement” per Moscou provaria, “juntament amb altres proves irrefutables” que la matança ha estat ordida per l’espionatge rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia