Successos

El quadern negre

Tura Soler

Un cadàver a Llofriu, un sense nom des del 2016

El cos esquelètic el va trobar un noi que passejava amb el seu gos per les Gavarres, i encara ara no se sap de qui és

Uns 120 cadàvers trobats a Catalunya des de l’arribada dels Mossos estan sense identificar, el que s’anomenen “sense nom”. Un d’ells és un home ja esquelètic que va ser trobat a les Gavarres, a Llofriu, el 2016.

Era el 4 de novembre del 2016, un dimarts, el gos d’un noi que caminava per un bosc es va aturar davant d’un objecte a terra i el va començar a fer rodar. L’home va pensar que era una pedra. Però quan s’hi va acostar va veure que no. Era un crani humà. L’home va alertar els Mossos de la Bisbal, que van anar a fer les comprovacions i van descobrir que, a prop, penjant d’un arbre, hi havia una corda amb baga i pels voltants van trobar diversos ossos més i unes botes de muntanya i peces de roba esquinçades. Hi havia les restes d’uns pantalons i d’uns calçotets. Tot indicava que es tractava d’un home. Cap document ni objecte que pogués servir per identificar el mort, que, per l’escenari, es va pressuposar que era un home que s’havia penjat. Les restes òssies es van enviar a la secció d’antropologia de l’Institut de Medicina Legal per fer-ne un estudi antropològic i també extreure’n mostres d’ADN, amb l’esperança que l’empremta genètica servís per posar-li nom. I els Mossos van repassar la llista de persones desaparegudes un temps abans a la zona. I aviat es va trobar un possible candidat: Alfonso Paredes Conesa, un home de Palafrugell de qui s’havia denunciat la desaparició el 27 de novembre del 2015 i que apareixia als cartells de diferents associacions de persones desaparegudes. Per tal de fer la identificació a través d’ADN, els investigadors van anar a trobar els familiars directes del desaparegut per demanar-los una mostra i poder fer la comparació. Però uns dies després es va tenir constància, a través de la policia alemanya, que Paredes era viu, residia i treballava a Alemanya, i la seva voluntat era desvincular-se del seu passat a Palafrugell, on havia ocupat un càrrec de directiu del Club Atlètic Palafrugell. Així doncs, el mort de Llofriu no era el desaparegut de Palafrugell.

No fa gaire, els Mossos, que contínuament repassen les bases de dades per si troben alguna coincidència, van comprovar si l’ADN de l’home trobat a Llofriu era coincident amb el de Ievgueni Komlik, un home ucraïnès que treballava en una immobiliària i que va desaparèixer el 13 d’agost del 2005, just després d’haver anat a ensenyar un xalet a uns potencials compradors russos a la urbanització Rosamar, entre Sant Feliu Guíxols i Tossa de Mar. Però el resultat de les proves va donar negatiu. El mort de Llofriu tampoc és Ievgueni Komlik, que continua a les llistes de persones desaparegudes. I el mort de Llofriu continua a la carpeta dels sense nom. A les Gavarres, el 4 d’octubre del 2003 va desaparèixer Josep Serret, de 71 anys, veí de Sant Feliu de Guíxols, mentre caçava bolets amb el seu fill. No s’ha trobat mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.