Punt divers

Les ofertes en peix congelat fan que el sector avícola registri una campanya de Nadal similar a les anteriors

PONENT

Les ofertes de preu en el peix congelat i fins hi tot en el fresc han fet que el sector avícola hagi registrar una campanya de vendes de Nadal similar a la dels anys anteriors. En un primer moment, el sector especulava que la crisi econòmica i l'encariment d'altres productes tradicionals en aquestes dates ocasionarien un augment de vendes del pollastre, el capó de pagès o la perdiu i que aquests acabarien protagonitzant gran part dels menús de Nadal de les famílies catalanes. El responsable del sector avícola d'Unió de Pagesos (UP), Josep Segura, ha afegit que el 2008 es tancarà com un any dolent per l'augment de les importacions i els costos de producció.

Segons Josep Segura, per la campanya de Nadal d'enguany, el sector avícola esperava un consum més alt a causa de la crisi econòmica que podria haver afavorit la compra de pollastres en detriment d'altres productes més cars com són el marisc o algunes carns. Segura atribueix a les darreres ofertes en peix congelat i fresc aquesta tendència a la normalitat de vendes respecte anys anteriors.

En aquest sentit, Segura ha assenyalat que com que aquesta setmana només té tres dies productius s'ha donat un excés sobrant de producció i que la setmana que ve s'haurà de veure com es pot comercialitzar perquè llavors el pollastre ja tindrà un excés de pes.

Aprofitant que s'està acabant el 2008, Josep Segura ha volgut fer també una valoració de com ha anat l'any per al sector. D'aquesta manera, ha assegurat que tot i no ser catastròfic si que ha estat 'dolentíssim'. Això ho ha atribuït a què des del setembre s'han donat pujades dels costos de producció de fins un 40% i a què el preu marcat de llotja ha estat un 10% inferior. Així mateix, ha dit que hi ha hagut un excés de producció que ha saturat el mercat a conseqüència d'un elevat nombre d'importacions a països productors d'Europa.

Segons Segura, un d'aquests països on s'ha importat més ha estat Alemanya, on fins ara mai s'hi havia comprat. En concret, les importacions a aquest país eren al mes de juliol d'un 5% i això va provocar que hi hagués més de 25 milions de pollastres en estoc. Això també ha ocasionat que durant moltes setmanes s'hagi venut per sota del preu de llotja perquè aquest 'no s'ha respectat'.

Actualment els preus de llotja estan marcats a 1,07 euros el pollastre groc, 0,99 euros el blanc, i 1,68 euros i 1,63 euros si es venen ambdós eviscerats amb cap, és a dir després de ser treballats en un escorxador. Segons Segura, hi van haver setmanes d'agost i de setembre que els preus estaven molt per sota dels actuals.

Per últim, Segura ha explicat que per les festes de Nadal els preus estan una mica per damunt dels preus de cost, que se situen entre els 0,80 i els 0,90 euros per pollastre. Això no obstant, Segura ha tornat a insistir en què aquest 2008 ha estat un any dolent per al sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.