Punt divers

La residència d'avis de Bagà impulsa un projecte intergeneracional basat en la jardinera i l'horticultura

CATALUNYA CENTRAL

La residència d'avis Salarich-Calderer, de Bagà, ha posat en marxa un projecte intergeneracional innovador que pretén potenciar l'autoestima dels avis i dels joves. Es tracta d'una activitat relacionada amb la jardineria i l'horticultura que gestionaran els mateixos residents del centre i que es portarà a la pràctica en un espai habilitat i construït per a aquesta finalitat. En aquesta àrea, els avis s'encarreguen de transmetre als més petits els seus coneixements en aquesta matèria. Gràcies a l'ajut de l'Obra Social de la Fundació 'la Caixa', es destinaran 30.000 euros a la primera fase de la construcció d'un hivernacle, projecte que en el seu global té un cost de 100.000 euros.

La residència Salarich-Calderer de Bagà impulsa aquest projecte que porta per nom 'Hivernacle adaptat polivalent'. L'objectiu és poder disposar tot l'any d'un espai per mantenir aquesta activitat intergeneracional, a través de la jardineria i l'horticultura, amb els escolars del municipi, des de pàrvuls fins a alumnes d'educació secundària obligatòria.

Segons els responsables del centre residencial, aquesta activitat potencia l'autoestima personal dels avis, i també la dels més joves, i millora l'estat psicològic, estimula i manté les aptituds cognitives i de mobilitats dels residents.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a l'ajut de l'Obra Social de la Fundació 'la Caixa' que ha subvencionat la iniciativa amb 30.000 euros. Amb aquestes diners, segons explica la responsable i impulsora del projecte, l'educadora social Trini Barceló, s'executarà una primera fase d'un projecte que té un cost de 100.000 euros. Barceló ha detallat que, posteriorment, algunes de les plantes que s'hagin conreat a l'espai de l'hivernacle, seran trasplantades i serviran per embellir diferents punts del nucli històric de Bagà.

Aquest dijous s'ha fet la signatura del conveni entre els representants de la Residència Fundació-Salarich i de l'Obra Social de la Fundació de 'la Caixa'.

A banda, la 'Caixa' ha subvencionat una tercera part del cost de les obres d'ampliació de la residència. A últims de l'any passat van iniciar-se aquestes obres que suposaran una inversió de més d' 1,5 milions d'euros. El termini d'execució de les obres és d'un any aproximadament. Amb l'ampliació, l'equipament disposarà de més places de residència i de nous serveis, a banda de la millora dels ja existents. Aquesta és la primera fase d'un projecte encara més ambiciós que ha de culminar amb la construcció d'un nou edifici destinat a pisos tutelats que està pendent de finançament i de terminis executius.

Les obres d'ampliació de la residència Salarich-Calderer permetran tenir 25 places més de les actuals. En total, un cop acabades les obres, la residència de Bagà tindrà 81 places. A banda, però, millorarà molts altres serveis com és el Centre de Dia, i els serveis de cuina, bugaderia i guanyarà capacitat a les diferents places de l'edifici que es volen destinar a sales polivalents per encabir-hi menjadors, tallers i altres serveis per a les persones grans. També es vol destinar un espai a centre de rehabilitació i s'ha adquirit un vehicle adaptat.

El rector de la parròquia de Bagà, Josep Maria Besora, portaveu del patronat de la Fundació Salarcih-Calderer, va destacar en el seu dia la importància de les obres d'ampliació de la residència per a fer-la viable econòmicament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.