Punt divers

Queda constituït, a l'Aran, el Consell Assessor de la Llengua encarregat de vetllar per la supervivència de l'aranès

ALT PIRINEU I ARAN

El Conselh Generau d'Aran ja compta amb el Consell Assessor de la Llengua. Aquest òrgan ha d'assessorar el Govern en el conjunt de la política lingüística i col·laborar en la política de suport i promoció de l'aranès, ja que el Conselh Generau té la competència plena en tot allò que fa referència al foment i ensenyament de l'aranès, tal com estableix la Llei d'Aran de 1990. En aquest sentit, el Consell General i la Generalitat han arribat a un acord per signar un nou conveni de col·laboració en matèria de Política Lingüística, pel qual el Govern fa una aportació de 100.000 euros anuals, així com recull el pressupost del Consell General per 2009.

El Consell Assessor de la Llengua, que es reunirà regularment, està format pels representants de l'Institut d'Estudis Aranesos i de la seva secció lingüística, així com per representants del sector educatiu -IES d'Aran, escoles i centre de recursos pedagògics- i de la societat civil i mitjans de comunicació -Llengua Viva, Fundació Privada del Museu Etnològic de la Vall d'Aran i periodistes del país-.D'aquesta manera, 'l'Administració Pública es dota d'un instrument de caràcter institucional i alhora social i cívic, davant dels nous reptes que planteja la societat complexa per la supervivència de la llengua', així com ha explicat el síndic Francesc Boya. Pel Síndic, aquest òrgan 'a d'adquirir una perspectiva transversal i interdisciplinar per ajudar a articular el model lingüístic que volem, al marge de les conjuntures polítiques'. Boya ha recordat que 'la situació de l'aranès és delicada en aquests moments, tot i que, jurídicament, el seu estatus ha donat un pas per davant sense precedents en ser reconegut com llengua oficial en el conjunt de Catalunya'. Aquest fet suposa 'un argument de pes per les aspiracions del poble aranès per mantenir viva la llengua pròpia, on realment el seu ús és més present'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.