Punt divers

L'Estany d'Ivars i Vila-sana iniciarà enguany les obres de construcció del centre d'informació i d'educació ambiental

PONENT

El Consell General del Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana celebrat aquest divendres ha aprovat el projecte de restauració de l'antiga masia de 'Cal Sinén' on s'hi ubicarà el centre d'informació i el centre d'interpretació i educació ambiental de l'estany i que esdevindrà el centre de referència de l'espai per on passin turistes i estudiosos del tema. La voluntat del consorci es poder iniciar les obres durant aquest 2009 un cop s'aconsegueixi el finançament necessari, uns 1,3 milions d'euros, que permetrà afrontar el conjunt de les actuacions previstes dins el projecte constructiu que ha estat dividit en dues fases.

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i durant aquest trimestre president del consorci de l'estany, Joan Reñé, ha explicat que el projecte de recuperació de 'Cal Sinén' es dividirà en dues fases. El projecte, elaborat per Jordi Baró, pretén respectar l'antiga construcció que tenia la masia. Així, es volen mantenir les parets originals de tàpia així com la seva superfície.'Es respectarà la construcció en tàpia, típica de la zona, per dignificar el sistema constructiu que en el seu moment era l'únic que existia a la zona', ha destacat Reñé. El projecte també contempla que es prioritzin elements sostenibles i d'estalvi energètic en la seva construcció.

En concret, a l'antic edifici de 'Cal Sinén' s'hi ubicarà el centre d'informació des d'on es facilitarà informació als turistes que visitin l'estany però també està prevista la construcció d'un altre edifici annex que acollirà el centre d'educació ambiental.

L'edifici restaurat tindrà quatre plantes. La planta baixa, on es mantindran els elements recuperats de l'antiga masia com ara la cuina, el menjador o l'antic rebost; la planta primera, que serà on treballin investigadors i estudiosos i que comptarà també amb oficines, sales amb informació referent a l'estany i a la seva història; a més també hi haurà una planta amb un altell i un soterrani que serà compartit amb el centre d'interpretació. Després de la seva restauració, 'Cal Sinén' tindrà una superfície d'uns 300 metres quadrats que arribaran fins els 800 si es comptabilitza la superfície total constituïda de l'edifici.

El centre d'interpretació i d'educació ambiental de l'estany s'ubicarà en un edifici contigu a 'Cal Sinén'. Aquest edifici acollirà exposicions permanents i temporals relacionades amb l'estany i una aula d'audiovisuals amb capacitat per 45 persones. El projecte preveu que l'entrada tant al centre d'informació com al d'interpretació es faci pel pati, deixant d'aquesta forma la façana de 'Cal Sinén' lliure pels observadors.

Per finançar la totalitat del projecte, uns 1,3 milions d'euros, el consorci sol·licitarà ajudes als fons comunitaris FEDER i LEADER. Per això, s'ha dividit el projecte en dues fases. Així, per la primera fase es demana al programa FEDER la quantitat de 565.000 euros que serviran, bàsicament, per recuperar l'antiga masia. El cost de la segona fase serà d'uns 759.000 euros, que seran sol·licitats al LEADER, i que serviran per construir el centre d'interpretació i per acabar el projecte. El Departament de Governació ja s'ha compromès a aportar amb el PUOSC la quantitat de 100.000 euros per contribuir al finançament del projecte. També hi contribuiran els ens i institucions que formen part del consorci.

Reñe ha destacat que el projecte s'emmarca dins la millora dels complements d'activitats econòmiques relacionades amb l'estany i respon a la demanda d'informació dels visitants. A la vegada, la posada en funcionament del centre permetrà que es puguin celebrar més activitats. Els terminis per començar l'actuació dependrà, ha dit Reñé, que el consorci rebi les ajudes demanades i disposi dels diners per poder iniciar una o les dues fases a la vegada. Tot i això ha assegurat que durant aquest 2009, les obres s'iniciaran.

Antigament, quan l'estany no havia estat assecat per utilitzar la superfície que ocupava com a camps de cultiu, la masia de 'Cal Sinén' -construïda al 1910- ja actuava com a punt de rebuda per als visitants i caçadors que provenien, especialment, de les comarques de Barcelona. Fa dos anys, el consorci la va comprar a la seva propietària per recuperar-la. Reñé ha destacat que des de la masia, situada al marge esquerre de l'estany des de la banda de Vila-sana, hi ha unes boniques vistes de tota la làmina.

L'estany d'Ivars i Vila-sana va rebre 39.000 visitants durant el 2008

Joan Reñé també ha explicat que durant l'any 2008 unes 39.000 persones van visitar l'estany mentre que al 2007 van ser 27.000 i el 2006, unes 10.000. Aquest fet suposa un 'augment exponencial' ja que any rere any s'han anat doblant el nombre de visitants, segons ha remarcat el president comarcal. D'aquests, uns 4.000 han format part d'algun dels 93 grups que hi han passat durant el passat any.

Reñé també ha explicat que darrerament s'ha construït a l'estany una bassa per amfibis a la masia de cal Aragonès, a la zona de Vila-sana, per protegir aquestes espècies de les carpes que hi ha a l'estany. L'estany ja disposa a la zona d'Ivars d'una altra bassa per amfibis, en aquest cas natural.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.