Punt divers

Les darreres excavacions descobreixen que el jaciment de la Serra del Calvari és únic al seu entorn

PONENT

El Servei d'Arqueologia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha confirmat que les peculiaritats de l'urbanisme i les importants dimensions del jaciment de la Serra del Calvari de la Granja d'Escarp (Segrià) el converteixen en un poblat únic al seu entorn. L'IEI ha dut a terme del 9 d'octubre fins a finals de desembre una campanya d'excavacions arqueològiques al poblat de la primera edat del ferro que ha permès descobrir que el poblat és més gran del que es creia inicialment. La darrera intervenció s'ha centrat en la comprovació de l'existència d'estructures fora dels límits suposats del poblat en la vessant sud-est.

Els treballs d'excavació han descobert l'existència de cases, murs de pedra arrebossats amb elevació de tàpia, paviments d'argila, llars de foc, banquetes i armaris. A més, també han localitzat un enterrament perinatal en una fossa sota un paviment de l'habitatge. Aquesta troballa confirma que el poblat té unes dimensions molt superiors a les previstes inicialment. L'elevada concentració de jaciments de la mateixa cronologia (Segles VIII-VI aC), i les peculiaritats del seu urbanisme i les seves importants dimensions el converteixen en un poblat únic en el seu entorn.

Les darreres troballes del jaciment de la Serra del Calvari a la Granja d'Escarp han estat presentades aquest divendres pel vicepresident de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Gabriel Pena; el director de l'IEI, Joan Busqueta, el cap del Servei d'Arqueologia de l'IEI, Joan Ramon González; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de la Granja d'Escarp, Manel Rubio; i els tècnics del Servei d'Arqueologia de l'IEI, M. Pilar Vázquez i Josep Medina.

El jaciment de la Serra del Calvari presenta una privilegiada ubicació, dominant la confluència dels rius Segre i Cinca, i a pocs quilòmetres de la desembocadura del Segre en l'Ebre. La primera etapa de les intervencions a la Serra del Calvari es van fer entre l'any 1982 i l'any 1987 quan es van portar a terme quatre campanyes d'excavació per part de l'IEI sota la direcció de Josep Ignasi Rodríguez. La segona etapa es va fer l'any 2007 amb l'estudi i publicació de les intervencions que es van fer als anys vuitanta, la realització de la planimetria del jaciment i l'elaboració de documentació fotogràfica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.