Punt divers

La Fia-Faia de Bagà serà transmesa en directe per internet

CATALUNYA CENTRAL

El portal www.catalunyaonline.cat transmetrà en directe per internet la Fia-Faia de Bagà, una de les festes nadalenques més arrelades, única i singular del Berguedà. Seguint amb la dinàmica que l'empresa Xamberg va iniciar amb les festes de la Patum de Berga, ara la iniciativa s'ha interessat per la festa baganesa, d'arrels precristianes i que té els seus orígens en la celebració del solstici d'hivern i ha perdurat al llarg dels anys. La festa de la Fia-Faia se celebra la vigília de Nadal, el dia 24, a partir de les set la tarda. La festa consisteix en la crema d'unes torxes, anomenades faies.

La Fia-Faia és una festa única, que s'ha conservat al llarg dels anys només a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, ambdues a la comarca del Berguedà.

Es tracta d'una festa que té com a element principal el foc, que és "molt atraient i a la vegada especial perquè se celebra poques hores abans del dia de Nadal', argumenten des de l'empresa berguedana.

Amb la transmissió per internet, l'empresa Xamberg espera que les persones que no coneixen la Fia- Faia aquest any tinguin l'oportunitat de conèixer-la, si més no des de casa seva i segurament, per les dates, en companyia dels seus familiars.

La festa ha evolucionat en els últims anys. Ara en un punt de la muntanya s'encén una foguera. Uns portadors prenen flama d'aquesta foguera i amb les seves faies, en un vistós descens, arriben a la plaça Catalunya amb les torxes cremant, amb les quals encenen la resta de les faies dels veïns que esperen el toc d'oració, a les set de la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.