Punt divers

La MAT del Pallars Jussà passarà a tocar del conjunt monumental de Mur declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

ALT PIRINEU I ARAN

La línia de molt alta tensió (MAT) que ha projectar Red Elèctrica Española per connectar Catalunya i Aragó passarà a poc més de 300 metres del conjunt monumental de Mur, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. L'alcalde del Castell de Mur, Josep Castells, explica que aquest corredor va en contra de l'aposta que la comarca està fent pel turisme cultural. Castells lamenta que no sols passarà a pocs metres de la fortificació medieval de Mur i l'església romànica de Santa Maria sinó que també pel mig de Puigcercós Vell, declarat Punt d'Interès Geològic. Castells diu que ningú pot dir que el Jussà no sigui solidari amb l'electricitat a Catalunya donat que ja el travessen 8 línies d'alta tensió.

El Castell de Mur era un castell termenat construït al segle XI coincidint amb l'expansió territorial sobre terres musulmanes i amb la irrupció del feudalisme com a nova forma d'organització de la societat. Juntament amb la canònica de Santa Maria de Mur, fundada al segle XI forma un dels conjunts històrics medievals més importants i més ben conservats de Catalunya.

El dimarts dia 3 en aquest conjunt monumental el subdirector de Turisme, Jaume Font, va inaugurar una exposició sobre els castells i va explicar que el de Mur ha de ser el punt de connexió entre la ruta del Pirineu comtal i la dels Castells de frontera. Castells explica que aquesta aposta per potenciar el turisme cultura i paisatgístic de la zona contrasta amb el pas d'un corredor elèctric amb torres d'alçades considerables. Castells demana que s'estudiï la possibilitat d'aprofitar línies existents i no crear-ne de noves.

Josep Castells amb un to irònic explica que si finalment passa la línia per la zona hauran de contractar els assessors de la Torre Eiffel de Paris per convertir les torres en monuments i d'aquesta manera seguir atraient el turisme.

L'alcalde del Castell de Mur explica que ningú pot dir que el Pallars Jussà no és solidari amb l'electricitat a Catalunya donat que cap comarca ha cedit tant territori pel pas de línies d'alta tensió o construcció de preses i centrals hidroelèctriques.

Castells explica que no sols se'n ressentiria el conjunt monumental de Mur del pas de la línia de molt alta tensió sinó també fins a una quinzena de d'altres castells i torres medievals com és el cas del castell de Guàrdia, el castell de Miravet o el de Llordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.