Punt divers

Cabdella i Sort reivindiquen el reconeixement d'Emili Riu, el promotor de la indústria hidroelèctrica a Catalunya

ALT PIRINEU I ARAN

L'Ajuntament de la Torre de Cabdella i el de Sort, mitjançant una mostra que rodarà pel Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, reivindiquen la figura d'Emili Riu, nascut a Sort. A principis del segle XX va esdevenir un precursor de la indústria hidroelèctrica de Catalunya, tal i com demostren els estudis històrics i tècnics que va dur a terme i la creació, el 1911, de l'empresa Energia Elèctrica de Catalunya. L'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, ha explicat que és un personatge molt oblidat i que ara li volen donar 'el reconeixement que es mereix'. La mostra que porta per títol 'El diputat Riu, un pallarès visionari' parla de la seva figura com a periodista, diputat i promotor.

L'objectiu de la mostra és donar a conèixer al públic en general la figura d'Emili Riu. Un dels seus principals objectius va ser l'aprofitament del riu Flamissell i de la Noguera Pallaresa per a la producció i comercialització d'energia elèctrica, fet que va tenir com a conseqüència la transformació de la Vall Fosca. Però l'impuls d'aquesta indústria, al mateix temps, també va comportar la modernització de tota la comarca i, especialment, de la Pobla de Segur. La mostra, ara al Museu de Ciències Naturals de Tremp, permet conèixer doncs l'empremta que aquest personatge va deixar a la comarca del Pallars Jussà, empremta que encara és visible avui en dia.

D'una manera paradoxal la mostra explica com es van construir les centrals per portar electricitat a Barcelona i l'àrea metropolitana mentre el Pallars quedava exclòs de l'electrificació d'on s'extreia bona part de l'energia elèctrica. La primera gran obra que va promoure Riu va ser la central de Cabdella, amb una potencia de 26.000 kW i la primera d'aquelles dimensions que s'engegava a Catalunya i amb el salt més gran de l'Estat i Europa durant molts anys

Josep Maria Dalmau explica que amb l'objectiu de reivindicar i reconèixer la seva figura el Museu de l'Aigua de Cabdella s'ha batejat amb el nom d'aquest 'visionari'. Dalmau també explica que per reivindicar el paper d'Emili Riu a la Vall i el paper de l'aigua els alumnes del Pallars Jussà faran un conte on s'explicarà la funció de l'aigua, les centrals hidroelèctriques i la figura d'Emili Riu. Els escolars seran els encarregats d'escriure el conte després d'haver visitat el Museu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.