Punt divers

Expectació a Cabra del Camp amb la col·locació d'una nova campana, que van llançar daltabaix durant la Guerra Civil

CAMP DE TARRAGONA

La col·locació d'una nova campana ha generat expectació aquest dijous al matí al poble de Cabra del Camp (Alt Camp), on hi viuen poc més de 500 veïns. L'acte ha despertat molta nostàlgia entre els més grans, que encara recorden la fi que va tenir la campana original, amb l'inici de la Guerra Civil. El bàndol republicà se la va apropiar, llançant-la des del campanar per fondre-la i convertir-la en munició. Altres creuen, però, que la campana mai es va arribar a destruir. Només van quedar dues campanes més petites, fins que ara, fruit de la iniciativa de la parròquia del poble i l'aportació econòmica d'una entitat bancària, torna a repicar una campana de grans dimensions. En total, pesa 1.000 quilos.

500 quilos corresponen a la campana, encarregada a una empresa de fundició de Girona, i els 500 quilos restants són de l'estructura de fusta i tots els eixos que la fan girar. A Cabra ja fa temps que el repic de campanes és automatitzat, però això no ha restat simbolisme al fet que el poble torni a tenir una campana similar a l'original. Aleshores es deia 'Manuela', i l'actual s'ha batejat com a 'Moreneta'. Està feta de bronze, amb una alienació d'estany, que li dóna una tonalitat daurada.

Té gravada la creu del Sant Crist, una inscripció, una sanefa i el logotip de Caixa Tarragona, que ha cobert pràcticament els 19.000 euros de cost. Ha calgut una gran grua per poder penjar la campana fins als trenta metres d'alçada del campanar de l'església de Santa Maria. Nombrosos veïns s'han acostat a l'església per veure-ho. Recentment, pobles pròxims de la comarca, com ara el Pla de Santa Maria o el Pont d'Armentera, també han estrenat campana, i ara s'ho planteja Figuerola del Camp.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.