Punt divers

Els agents rurals del Priorat enxampen un caçador furtiu a Marçà

CAMP DE TARRAGONA

Els Agents Rurals de la comarca del Priorat van poder enxampar in fraganti, el passat 8 de febrer, un caçador furtiu manipulant arts il·legals per a la captura de fauna en uns terrenys forestals del terme municipal de Marçà. Concretament, els paranys utilitzats eren quatre llaços no selectius, sense topall i es trobaven ubicats al paratge Mas d'en Crusat, dos del quals estaven dins l'espai d'interès natural de Muntanyes de Tivissa-Vandellòs-Llaberia per capturar porcs senglars. El caçador és expert i en aquestes arts i portava actuant furtivament a la zona, com a mínim des del 2004. El material il·legal usat va ser decomissat pels agents.

Els Agents Rurals, amb aquesta actuació, donen per tancada una investigació que es va iniciar el mes de gener de 2004, en què ja es van trobar tres llaços situats en els mateixos passos de fauna. Després de realitzar diversos serveis especials durant els mesos de gener i febrer de 2004, finalment es van retirar sense poder localitzar el caçador responsable de la seva col·locació. Durant aquests anys, s'han anat fent visites puntuals a la zona, però no es van tornar a trobar els llaços fins aquest any. A principis de mes, es van localitzar els llaços col·locats i en disposició de caçar, i la setmana passada, quan es va trobar el furtiu, es va donar l'operació per tancada.

Els paranys com el llaç són mitjans de captura de fauna no selectius i estan prohibits per diferents normatives, tant nacionals com internacionals, ja que provoquen una mort violenta i dolorosa als animals que s'hi enganxen. Utilitzats de manera il·legal, representen un gran perill per a la fauna, tant protegida com no protegida.

Els agents mateixos ja han redactat les diligències d'inici sobre aquest cas i l'elaboració de l'atestat corresponent, que ha de ser lliurat en breu al Jutjat de Primera Instància de Falset. Aquests fets poden ser constitutius d'un delicte tipificat en l'article 336 del Codi Penal. En aquest article, ja des de l'any 1995, es tipifica l'ús d'arts prohibides per la caça (en aquest cas llaços no selectius), com a delicte relatiu a la protecció de la flora i la fauna. L'article mateix estableix una pena de presó que pot anar dels sis mesos als dos anys o multa de vuit a vint-i-quatre mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.