Punt divers

Tanca Teixits Gonfaus SA, l'última indústria tèxtil de l'alt Berguedà

CATALUNYA CENTRAL

Teixits Gonfaus SA, a Bagà, tancarà les portes en els propers dies. L'empresa va comunicar als treballadors, aquest cap de setmana, que l'escassa demanda feia inviable la continuïtat de la fàbrica. L'empresa baganesa té en l'actualitat una plantilla de 20 treballadors. L'actual gestor i propietari, Toni Gonfaus, ha reconegut que més enllà de l'actual crisi econòmica, el factor determinant que ha obligat a prendre la mesura del tancament és l'elevada competència dels productes que arriben dels mercats de l'est europeu i asiàtic.

Amb el tancament de Teixits Gonfaus SA s'acaba la presència d'un sector econòmic i industrial que va tenir un pes cabdal a la zona i que va generar centenars de llocs de treball. Una part del tèxtil produït a Catalunya es troba, de fa anys, tocat de mort per la competència dels productes de baix cost que provenen dels mercats de l'est d'Europa i asiàtic.

Teixits Gonfaus SA ha mantingut l'activitat aquests anys difícils, fins i tot fent inversions en nova maquinària i instal·lacions. La tossuderia de l'empresa i la bona predisposició de la plantilla ha permès mantenir la producció, més enllà de la lògica numèrica dels balanços econòmics de l'empresa. Els tres últims anys s'han tancat amb pèrdues.

El gestor i propietari de l'empresa, Toni Gonfaus, explicava aquest dilluns a l'ACN, sense poder evitar les llàgrimes, que ell i els treballadors han fet tots els esforços que calia per salvar la situació. 'No hi ha demanda. No sona el telèfon. Necessitem comandes i aquestes no arriben. El tèxtil xinès, l'asiàtic, i de l'Est d'Europa, envaeixen el mercat estatal, a preus que no donen marge a la producció feta a casa', ha manifestat Gonfaus.

Malgrat la situació, Gonfaus afirma que no vol vendre les màquines ni las naus industrials ja que té l'esperança de poder reobrir el centre de producció en un temps no molt llunyà. Per a Gonfaus, només la voluntat política dels governants podria permetre un escenari diferent, amb ajuts a la producció, potenciant la fabricació dels teixits nacionals i estatals i evitant l'entrada dels productes d'escassa qualitat dels mercats de l'est.

Fa pocs dies, el propi Gonfaus enviava una carta a la secció d'opinió d'un diari d'abast estatal en la qual es lamentava, precisament, que tothom parla només d'investigació, innovació i desenvolupament i que ningú no fa referència a potenciar la producció. 'No tots hem de ser enginyers, també hi ha d'haver treballadors, que són els que creen riquesa i paguen impostos', sentenciava Gonfaus en aquest redactat. L'empresari no dóna crèdit a la situació que li ha tocat viure, 'quan jo i els treballadors volem continuar treballant, i no podem'.

Teixits Gonfaus SA va instal·lar-se a Bagà l'any 1970. El pare de l'actual gestor, Eduald Gonfaus, va adquirir les velles naus d'una fàbrica tèxtil anterior a l'entrada del municipi, a peu del riu Bastareny, i va iniciar una activitat econòmica que s'ha mantingut en actiu 38 anys. L'empresa va arribar a tenir un centenar de treballadors i la seva producció havia arribat a ser de més de 120.000 metres a la setmana. En l'actualitat, Gonfaus té una plantilla de 20 treballadors, i la seva producció és de 60.000 metres a la setmana. El centre de producció es troba al 30% de les seves possibilitats. Teixits Gonfaus treballa per a clients a tot l'Estat espanyol.

Teixits Gonfaus fabrica tot tipus de teixits en general, de molta qualitat. Amb les inversions realitzades, disposa d'una maquinària moderna, de tecnologia suïssa i belga, que li permet tancar el procés en la fabricació, com ara encolar i teixir.

Només a Bagà, amb dades del cens de 1986, més de 250 persones treballaven en el ram del tèxtil. Era, per damunt fins i tot de la mineria, el sector econòmic més important de la localitat. La població a peu del Bastareny havia disposat de tres fàbriques importants com Gonfaus, Ca l'Escriu i la Binsa.

En l'actualitat no queda cap centre de producció d'aquestes característiques a tota la zona de l'alt Berguedà i només queden alguns petits tallers, com ara a la Pobla de Lillet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.