Punt divers

Adjudiquen la segona fase de la restauració del poblat ibèric dels Vilars d'Arbeca

PONENT

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha adjudicat a l'empresa Iltirta Arqueologia la segona fase de les obres de restauració de la fortalesa dels Vilars, situada a Arbeca (Garrigues), per un import de 118.405 euros. L'actuació començarà el mes d'abril i s'allargarà vuit mesos. A més, els treballs permetran la recuperació de patrimoni i recerca científica, ja que l'actuació permetrà ampliar els coneixements sobre els sistemes de fortificació de la primera edat de ferro peninsulars i europeus. La segona fase de la restauració preveu actuar en el front de la façana sud i oest interna del fossat, recuperar les pedres clavades i el talús de terra i els murs de la part baixa.

La intervenció s'inscriu en el protocol de col·laboració entre els departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació i Política Territorial i Obres Públiques, en aplicació de l'1% cultural, per frenar el deteriorament progressiu dels entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.  L'objectiu de l'actuació és continuar les obres iniciades en les fases anteriors i restituir la dimensió monumental de la fortalesa, protegir-la i mostrar com eren aquest tipus de fortificacions de la primera edat de ferro peninsulars. Amb les dues fases de restauració efectuades, l'Incasòl haurà invertit per recuperar el poblat ibèric dels Vilars 181.000 euros.Història de la fortalesa El poblat ibèric dels Vilars està situat enmig de camps de cultiu de blat i el recinte va resultar afectat durant anys per l'activitat agrícola de la zona i sobretot per la pràctica del reg per inundació que també ha danyat les estructures visibles ja excavades i conservades i que estan situades per sota de la cota actual dels camps de conreu. Per frenar aquesta afectació, la primera fase de les obres de recuperació ha consistit en la construcció d'una canalització soterrada que envolta el jaciment i que recull l'aigua provinent del rec i de la pluja i que evita les filtracions i la degradació de les restes arqueològiques.  Amb la segona fase de les obres s'actuarà en una superfície de 999,48 metres quadrats i es restaurarà el front de la façana sud i oest interna del fossat, es recuperaran les pedres clavades i el talús de terra amb el pendent natural del camp frisi, es consolidaran i restauraran els murs de la part baixa i es recalçaran murs amb pedres de la zona.  La fortalesa dels Vilars d'Arbeca està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional i té una importància excepcional pel coneixement dels sistemes de fortificació de la primera edat de ferro peninsulars i europeus. Va ser edificada pels volts del 750 aC i habitada durant aproximadament 400 anys. Des del principi, l'assentament estava protegit per una muralla amb onze torres, camp frisi i fossat. En el període ibèric antic la barrera de pedres clavades i el fossat s'havien anat reblint de terres de manera progressiva i a final del període estaven pràcticament en desús.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.