Punt divers

El Pla d'Urgell quintuplica el percentatge de la recollida selectiva des que funcionen els contenidors soterrats

PONENT

Els habitants del Pla d'Urgell han quintuplicat el percentatge de residus recollits selectivament des de l'entrada en servei dels contenidors soterrats el passat mes de gener. Segons el president de l'ens comarcal, Joan Reñé, aquests resultats 'espectaculars' s'han donat gràcies a la bona acollida de la campanya informativa que es va portar a terme a finals del 2008 entre la ciutadania. Reñé ha afegit que a banda de l'impacte ambiental que representen aquestes dades, també cal tenir en compte que l'augment del reciclatge permetrà doblar la vida útil de l'abocador comarcal situat a Castellnou de Seana.

La recollida selectiva al Pla d'Urgell se situa al 54%, 20 punts per sobre de la mitjana catalana l'any 2007. En dos mesos, a la comarca s'han seleccionat 650 tones de vidre, paper, envasos i fracció orgànica.La recollida selectiva amb contenidors soterrats està implantada a tots el municipis del Pla d'Urgell a excepció de la capital, Mollerussa, que quan es va plantejar la proposta estava estudiant altres sistemes de recollida i finalment en va quedar al marge. Després de portar-se a terme una campanya informativa pels diferents municipis de la comarca, el sistema va entrar en funcionament el passat 2 de gener.Al seu dia doncs, des de l'ens comarcal es va repartir per tots els municipis bosses i cubells que fan més còmoda tant la selecció en origen com la seva dipositació en els contenidors.Segons les dades de què disposa l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, si es fa la comparativa d'aquests dos primers mesos del 2009 amb els del 2008, el percentatge de residus recollits selectivament ha passat del 10% al 54%, multiplicant-se així per cinc des de la posada en servei dels contenidors soterrats. En aquest sentit, l'abocador comarcal de Castellnou de Seana ha deixat de rebre un 57% menys de matèries reciclables, de manera que el nombre de tones recollides segons els períodes esmentats anteriorment ha estat de 561. Per fraccions, en el cas de la recollida dels envasos destaca que el nombre de tones recollides ha suposat un increment del 198% en relació amb el mateix període però de l'any passat. La xifra d'envasos recollits en vuit setmanes ha estat de 101 tones. En el cas del paper, l'increment de la tria selectiva s'ha situat en un 97%, de manera que l'empresa adjudicatària del servei de recollida d'escombraries ha recollit 113 tones al llarg d'aquests dos mesos.Pel que fa al vidre, l'augment de la recollida s'ha situat al 18% amb una xifra de tones de 70. En el cas de la fracció orgànica no es pot fer la comparativa amb l'any passat ja que encara no estava implantada. Les dades de seguiment d'aquests dos primers mesos de l'any posen al descobert que s'han comptabilitzat 366 tones. Aquesta xifra també es tradueix en el fet que, del total de tones recollides selectivament, el 56% corresponen a escombraries considerades fracció orgànica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.