Punt divers

El ple de la Torre de l'Espanyol vota per unanimitat en contra de la candidatura d'Ascó a acollir el cementiri nuclear

El ple de l'Ajuntament de la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre) va aprovar aquest dijous al vespre, per unanimitat dels seus set regidors (tres de CiU, tres del PSC i un d'ERC), una moció en contra de la candidatura d'Ascó a acollir el cementiri nuclear. Segons l'alcaldessa, Conxi Ferré (CiU), el poble, limítrof amb Ascó, rebutja majoritàriament el projecte perquè pot perjudicar el nom dels principals productes sobre els quals se sustenta l'economia local: la fruita, l'oli i la ramaderia. L'alcaldessa, que ha criticat la manca de transparència i informació en el procés d'aprovació de la candidatura s'ha compromès a oferir des del consistori tota la informació possible als veïns que la demanin.

La Torre de l'Espanyol es converteix així en el primer municipi de la zona que aprova una moció en contra del magatzem temporal centralitzat (MTC) després que Ascó hagi formalitzat la seva candidatura a través de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC), ens al qual també hi pertany. De fet, Ferré va participar dimecres en l'assemblea de l'organisme que va beneir les candidatures d'Ascó i Yebra (Guadalajara). Allí, reconeix, no es va pronunciar al respecte. 'La meva posició com alcaldessa és en contra del MTC. Però -a l'assemblea d'AMAC- no van donar l'opció de votar', ha justificat. De fet, Ferré ha explicat que el passat dia 25, tots els grups municipals van signar un document comprometent-se a portar aquesta oposició al ple en forma de moció, que finalment es va aprovar aquest dijous. La iniciativa es va plantejar en aquests termes després de constatar que 'no s'ha donat l'oportunitat de preguntar al territori: no s'ha donat informació bona perquè la gent pugui opinar'.'Per què no el volem? A la Torre de l'Espanyol som gent emprenedora, pagesos. Tenim molta fruita. Fem productes del formatge de molta qualitat. Tenim oli i granges. En l'intent de fer una producció de qualitat hi ha molta por que s'ubiqui -el cementiri nuclear- al poble del costat', ha resumit Solé.La moció, que serà tramesa al Govern, a l'AMAC, a Enresa i als municipis, entre d'altres, preveu també que el consistori rebi i canalitzi les demandes d'informació respecte el projecte tant de particulars com d'entitats. 'Si algú ens demana informació sobre el MTC i els perills que pot suposar l'informarem', ha precisat Solé. L'alcaldessa ha lamentat que el procés de presentació de candidatures ha evitat celebrar consultes populars i ha recordat al govern estatal la necessitat de 'consens del territori' per determinar la candidatura guanyadora. 'La feina ve ara: hauran de valorar on hi estan en contra', ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.