Punt divers

Gósol vol aprofitar el reclam que suposa l'estada de Picasso al poble i en dignifica el Museu triplicant-ne l'espai

Gósol (Berguedà) vol aprofitar el reclam cultural i turístic que suposa l'estada d'uns mesos que va fer Picasso al poble l'any 1906. Per fer-ho, l'Ajuntament ha començat a treballar en la dignificació del museu que va inaugurar l'any 1992, que conté tot un seguit de reproduccions de les obres que el pintor malagueny va fer durant la seva estada al poble. Actualment, les reproduccions s'exposen de forma provisional al Centre Ordenador d'Activitats de Muntanya. Mentrestant, a l'edifici on s'ubicava inicialment s'hi han iniciat les obres que permetran triplicar-ne l'espai i passar dels 100 als 300 metres quadrats de superfície. L'any passat, 2.582 persones van visitar el Museu de Gósol dedicat a Picasso.

Picasso va arribar a Gósol la primavera de l'any 1906 amb la que llavors era la seva companya sentimental, Fernande Olivier. S'explica que va fer l'últim tros de trajecte a cavall d'una mula, sobre la qual només carregaven una mica de roba, el cavallet de pintar, pinzells i olis. Va estar-se a Cal Tampanada, una fonda que actualment ja no existeix. Al seu retorn a París, li van caldre més mules per carregar tota l'obra que va fer durant la seva estada a Gósol, on després d'una temporada de bloqueig, va tornar a pintar.Segons els experts en pintura, va ser a Gósol on es van fer o gestar algunes de les obres més significatives de Picasso. Fins i tot s'afirma que va ser una estada decisiva per a la seva recerca artística i per a l'evolució de l'art del segle XX. També es relaciona la influència de l'arquitectura de Gósol com la inspiració per al naixement del cubisme. D'aquella època en són obres el 'Cap de xicot gosolà', el 'Pastor amb cistell', 'L'Olivier amb mocador blanc de gosolana', 'L'harem' o els 'Tres nus'. Totes es poden veure, en forma de reproduccions, en el petit museu que Gósol té dedicat a Picasso. Es tracta d'obres que actualment estan escampades en diferents museus del món o en col·leccions particulars de Toronto, París, Nova York, Ginebra, Sant Petesburg, Göteborg, Basilea o Cleveland, entre d'altres.A banda del Museu, Gósol recorda el seu il·lustre visitant amb una font al mig de la plaça major que reprodueix una de les veïnes del poble que va pintar Picasso. També amb un carrer que duu el seu nom.I és que segons explica l'alcalde, Lluís Campmajó, Picasso és un reclam molt important a nivell turístic i cultural i alhora una font d'ingressos. Per treure'n més rendiment, en aquests moments ja s'estan duent a terme les obres d'ampliació del Museu que, amb una inversió de 260.000 euros, passarà a triplicar la superfície actual.'Teníem un museu molt vell', explica l'alcalde, que calia dignificar per donar resposta a l'interès de moltes persones que visiten el poble atrets pel reclam de Picasso. Segons Campmajó, aquest interès està creixent, especialment entre els japonesos.Les obres és previst que estiguin enllestides dins d'aquest any, però no serà fins l'any que ve que es pugui completar, ja que quedarà pendent el projecte museogràfic. La intenció de l'Ajuntament és donar més vida a les instal·lacions amb la projecció d'algun documental, a més de mostrar les reproduccions.D'altra banda es posarà en funcionament el conveni signat amb el Museu Picasso de Barcelona. Un acord que preveu fer una difusió conjunta de les dues instal·lacions i la possibilitat que alguna de les obres originals exposades a Barcelona puguin visitar temporalment el Museu de Gósol. Segons ha explicat l'alcalde, en el marc d'aquesta dinamització també està previst crear una ruta dedicada a l'artista conjuntament amb Barcelona i Horta de Sant Joan, on també va fer-hi una estada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.