Punt divers

Caixa Catalunya i el Parc Natural de l'Alt Pirineu preservaran la vaca pallaresa i els prats de dall

Un conveni a tres bandes entre l'Àrea de Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i els ramaders permetrà mantenir prats de dall dels municipis d'Esterri de Cardós, al Pallars Sobirà i a Civís a l'Alt Urgell. En aquest sentit s'han signat 8 acords per preservar uns hàbitats en regressió catalogats d'interès comunitari. Al nucli de Besan, al Pallars Sobirà, l'acord contempla preservar la raça domèstica bovina en perill d'extinció, la vaca pallaresa, de la que en queden solament 22 exemplars en tot el territori. Dels acords de custòdia se'n beneficien 27 hectàrees de prats de dall, xifra que representa més del 50% de prats del Parc Natural.

Jordi Palau, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, explica que 13 hectàrees són de prats de dall de zones superiors als 1.600 metres d'altura, zones allunyades dels pobles amb dificultat de treballar pels ramaders. Els acords són per ajudar els ramaders a preservar aquests espais que sense la seva participació acabarien desapareixent. En total els acords contemplen preservar un total de 107,68 hectàrees. Els acords permetran que els ramaders realitzin una gestió extensiva i sense productes químics en aquestes parcel·les. Els acords també contemplen el manteniment d'arbres singulars, punts d'aigua i murs de pedra seca de les finques. Totes aquestes actuacions afavoreixen la conservació de nombroses espècies animals i vegetals pròpies de zones obertes de muntanya.Altres beneficiaris dels acords, diferents als prats de dall, són el manteniment de prats de pastures i de cultiu de cereal d'hivern donat que afavoreix la presència de fauna salvatge. Un element complementari per mantenir són les parets de pedra seca, un valor paisatgístic que afavoreix la preservació de determinada flora i fauna. Aquests acords també contemplen la preservació de determinats arbres monumentals o zones humides.Pel que fa a la vaca pallaresa és vol potenciar la seva productivitat i augmentar la cabana situada ara en 22 exemplars. L'objectiu del ramader de Besan, únic a Catalunya que té aquesta raça de vaques, explica que s'ha marcat l'objectiu d'arribar a les 50. Palau diu que el que es vol és preservar la diversitat genètica. La vaca pallaresa aporta un material genètic antic i únic, està adaptada al medi on viu i és un vestigi de la cultura i tradició pallaresa.Miquel Rafa, director de l'àrea de medi ambient de l'Obra Social de Caixa Catalunya, ha explicat que es tracta d'una iniciativa pionera que ha permès, durant el 2008, conservar més de 100 hectàrees de prats de dall i pastures d'alta muntanya. Rafa ha remarcat que aquests hàbitats semi-naturals tenen un grau de maduresa molt bax ja que depenen de l'acció de l'home (dall i pastura extensiva) per tal que es mantingui la seva elevada diversitat florística.Rafa ha dit que era el moment ara de fer aquesta actuació donat que d'aquí uns anys potser hagués estat massa tard donat que molts ramaders haguessin abandonat aquestes terres situades a alta muntanya. Rafa ha dit que es vetllarà perquè sigui un model estable.Pel que fa als acords que es van signat l'any passat el seu compliment ha estat del 93% en relació als prats de dall i en els de pastures del 100%. En una proporció més baixa del previst, s'ha criat vedells de raça pallaresa, degut a la gestió conjunta d'animals de des races diferents (bruna i pallaresa) en un mateix ramat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.