Punt divers

El Pla d'Urgell se situa al capdavant de la demarcació de Lleida respecte al percentatge de recollida selectiva

El Pla d'Urgell recicla en contenidors soterrats el 59% de la brossa que genera. Segons el tècnic de Medi Ambient del consell, Ramon Montserrat, les xifres 'molt per damunt' de la mitjana catalana, situen a la comarca al capdavant de la demarcació de Lleida respecte al percentatge de recollida. Montserrat ha assenyalat que segons les dades del 2008, després del Pla d'Urgell vindria l'Alt Urgell, amb un 45% de percentatge de recollida selectiva, seguides per la Segarra, on es fa el sistema porta a porta, amb un 44'5% de mitjana. El consell ha fet públiques aquestes dades coincidint amb la presentació d'una nova campanya de sensibilització en favor de la recollida selectiva que s'iniciarà a l'agost.

Els pobles del Pla d'Urgell que van iniciar al gener de 2009 el servei de recollida d'escombraries amb contenidors soterrats, tots menys la capital Mollerussa, han aconseguit recuperar, de mitjana, el 59% de les deixalles que han generat fins al 30 de juny. Aquestes dades són les que ha fet públiques aquest dimarts el consell comarcal i que es tradueixen en què de les 4.063 tones d'escombraries que s'han recollit al llarg d'aquest semestre, 2.384 no han anat a parar a l'abocador comarcal de Castellnou de Seana perquè els ciutadans d'aquestes poblacions del Pla d'Urgell han tingut la cura de dipositar-les en els contenidors per a envasos, paper i cartró, vidre i fracció orgànica que hi ha en els seus municipis, a la deixalleria fixa de Castellnou de Seana i a la deixalleria mòbil, que recorre totes aquestes poblacions de manera periòdica.Un balanç que des del consell comarcal s'ha qualificat d'excel·lent tant pel conseqüent estalvi d'energia i matèries primeres que suposa el fet de retornar aquestes deixalles al cicle productiu, com per l'allargament de la vida útil de l'abocador comarcal de Castellnou de Seana que comporta aquesta col·laboració ciutadana.Pel que fa a les xifres en qüestió, d'envasos se n'ha recollit 360.960 quilos; de paper i cartró 377.390 quilos; de vidre 286.990 quilos; d'orgànic 1.277.194 quilos; de residus sòlids urbans 1.678.850 quilos; i a través de les deixalleries mòbil i fixa de Castellnou 81.638 quilos.Segons aquestes dades, els habitants del Pla d'Urgell de les localitats on s'ha implantat el sistema de contenidors soterrats, generen, de mitjana, menys d'un quilogram d'escombraries al dia, concretament 98 grams. Aquestes xifres situen els municipis del Pla d'Urgell per sota la mitjana catalana que, l'any 2008 va ser d'1,59 quilograms d'escombraries per habitant i dia, segons dades del Departament de Medi Ambient i Habitatge.Per la seva part, el president de la secció de Medi Ambient del consell comarcal, Josep Maria Huguet, ha fet una crida a les autoritats de Mollerussa per tal que se sumin al sistema de recollida comarcal, ja que d'aquesta manera contribuiran a allargar la vida útil de l'abocador de Castellnou de Seana, i tot plegat resultarà molt més fàcil a nivell de coordinació.D'altra banda, a partir del pròxim mes d'agost, el consell iniciarà una nova campanya de sensibilització a favor de la recollida selectiva que consistirà en el repartiment d'un díptic a tots els habitatges. Els objectius de la campanya son potenciar la recollida de la fracció orgànica així com de les altres fraccions, recordar quines escombraries es poden llençar a cada contenidor, recomanar accions alhora de llençar els residu (doblegar el paper i cartró, xafar els envasos, etc.), informar sobre els resultats aconseguits durant aquest primer semestre i donar les gràcies als ciutadans per la seva col·laboració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.