Punt divers

Torregrossa posa en marxa una de les plantes més avançades en el tractament de purins

El municipi de Torregrossa (Pla d'Urgell) ha posat en marxa una de les plantes més avançades en el tractament de purins derivats de la ramaderia de la comarca. Així ho ha assegurat el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, que juntament amb el titular d'Agricultura, Joaquim Llena, han inaugurat les instal·lacions aquest dijous al matí. El producte final que s'obté del tractament que reben els purins a la planta es apte per utilitzar com a fertilitzant o productes afins. L'alcalde de Torregrossa, Llorenç Reig, ha lamentat durant la inauguració que dels més de cent socis inicials al projecte actualment només n'hi ha uns deu.

La instal·lació és una planta de valorització de residus orgànics, titularitat de l'Associació de Ramaders del Pla d'Urgell (ARPLA SL). Això no obstant, segons l'alcalde de Torregrossa, dels més de cent socis que en un principi s'havia estimat que estarien disposats a participar de l'associació, actualment només n'hi ha uns deu, nou dels quals del Pla d'Urgell. Llorenç Reig ha lamentat que és molt car portar els purins a la planta i ha reivindicat la necessitat que administracions com el Departament d'Agricultura o el de Medi Ambient hi puguin participar.Al seu torn, Baltasar i Llena han justificat la implicació d'ambdós departaments aportant part del finançament del projecte, 839.825,25 euros, i l'han posat com a exemple de model a seguir. La planta tracta purins porcins i altres residus orgànics, bàsicament fangs de depuradora, a través d'un procés de compostatge que permet obtenir un producte fertilitzant per a usos agrícoles.La infraestructura té una capacitat màxima de tractament, en una primera fase, de 33.000 tones l'any de purí, 10.000 tones l'any de llots d'EDAR i 13.000 tones l'any de fracció vegetal. En l'actualitat la instal·lació es troba en una primera fase de funcionament en proves, que ha de durar un cicle complert de compostatge.El sistema de valorització dels purins comença amb la recepció dels purins porcins en una bassa d'entrada, on són conduits cap a unes basses de nitrificació del nitrogen present en els purins. Posteriorment, el purí se sotmet a un sistema de separació sòlid-líquid a partir del qual s'obté una fracció sòlida i una fracció líquida s'incorpora al procés de compostatge a través de reg.Es preveu que en el futur es promoguin altres instal·lacions complementàries a aquest procés de tractament dels purins en aquest àmbit territorial: d'una banda, una instal·lació de digestió anaeròbica prèvia a l'actual planta de compostatge, per tal d'aprofitar el biogàs producte de la digestió per generar energia elèctrica; i de l'altra, una instal·lació d'elaboració de fertilitzants orgànico-minerals, a la fase final, per tal de donar valor afegit als productes obtinguts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.