Punt divers

Comencen les obres de restauració paisatgística de la presa i els barracons de l'estany de la Gola

L'empresa Endesa ha iniciat les obres de restauració paisatgística i ambiental de l'antiga presa inacabada i dels barracons en ruïnes de l'entorn de l'estany de la Gola, a la vall d'Unarre. Aquest indret d'alta muntanya, ubicat al Pallars Sobirà, forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu i solament és accessible a peu. Aquesta actuació suposa una inversió de 123.540 euros i consisteix en la demolició de la presa i els barracons existents, l'escampada de les pedres resultants en forma de tarteres, aprofitant depressions naturals del terreny, i el recobriment amb pedra de les restes de mur de formigó de la presa. També es retiraran totes les deixalles existents amb helicòpter.

L'objectiu d'aquesta actuació és dur a terme una restauració paisatgística integral, de manera que l'entorn natural de l'estany s'acosti tant com sigui possible al seu estat original abans de les obres de creació de la Central Hidroelèctrica d'Unarre, als anys 60 del segle XX, en què es va deixar inacabada la presa de l'estany de la Gola.Paral·lelament, l'Ajuntament de la Guingueta d'Àneu inicia la rehabilitació d'un dels barracons existents en ruïnes, concretament l'antiga sala de màquines, com a futur refugi lliure de 10 places. Es preveu que aquest refugi sigui utilitzat tant pels excursionistes que visiten l'estany de la Gola i la resta d'estanys i pics de la vall d'Unarre com pels ramaders que duen bestiar a la muntanya. També podrà servir de punt d'avís de socors en cas d'accident a l'alta muntanya. Aquesta segona obra puja a 30.000 euros, dels quals 25.500 euros es financen gràcies a una subvenció atorgada pel Parc Natural de l'Alt Pirineu i els 4.500 euros restants amb càrrec a fons municipals. Ambdues obres es preveu que acabin a finals del mes de setembre de 2009 i s'han adjudicat a l'empresa Cervós i David Reguant, respectivament. Les obres formen part d'un marc de col·laboració més ampli a tres bandes entre Endesa, l'Ajuntament de la Guingueta d'Àneu i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, que inclou també l'adequació per a l'ús públic de la mollera d'Escalarre, un aiguamoll amb presència d'aus migratòries i flora protegida situat a la cua de l'embassament de la Torrassa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.