Punt divers

Mura desterra els pares nadals dels carrers del poble i els substitueix per tions

La seixantena de pares nadal que cada any decoraven els carrers de Mura (Bages) durant les festes han estat substituïts per tions. El consistori ha decidit canviar l'element decoratiu dels carrers per una figura més lligada a les tradicions catalanes. En aquesta primera ocasió s'hi poden veure fins a una vintena de punts d'aquest petit i costerut poble decorats amb tions. L'objectiu de l'Ajuntament és que de cara a altres anys aquesta quantitat augmenti. Per donar a conèixer més la iniciativa, atraure visitants i difondre la tradició, el municipi celebrarà una festa dedicada a aquest element el dia 20 de desembre que inclourà, entre d'altres, uns plafons que explicaran la història i l'origen del tió.

Tions ballant sardanes, famílies senceres de pares i fills de tions, tions vestits amb jersei i barret de llana es poden veure des d'aquest dilluns fins passada la festa de Reis pels carrers de Mura. Després de vuit anys de decorar el municipi amb pares nadal, el consistori ha decidit apostar per una tradició més catalana i donar-li un tret diferencial perquè sigui un atractiu per a la visita del poble durant les festes.Per animar els veïns a decorar els tions de davant de casa seva o dels seus establiments, l'Ajuntament els ha facilitat els troncs, procedents de la poda dels arbres de la carretera i dels treballs de neteja i regeneració dels boscos de l'entorn del municipi. A partir d'aquí ha estat cada veí qui ha decidit com decorar-los. Fins ara n'hi ha una trentena que decoren una vintena de punts del nucli urbà, així com alguns troncs que encara s'han de guarnir. Segons explica el regidor de Cultura i Festes de Mura, Joan Bel, l'objectiu d'aquesta iniciativa, a banda de decorar els carrers amb algun motiu nadalenc, és atraure visitants al poble i al mateix temps, difondre la tradició del tió.Així, de cara a properes edicions, l'Ajuntament té previst lluir un tió gegant al centre del poble i incrementar el nombre de tions decorats en diferents punts del poble. De moment, per atraure visitants, el consistori ha organitzat una festa dedicada a aquest element tradicional que es farà el dia 20 de desembre.Durant aquesta festa, a més d'explicar la història i l'origen del tió, es podrà veure com són les cabanes dels llenyataires i es cremarà una foguera on es farà pa torrat que s'oferirà als visitants. També hi haurà l'explicació de la llegenda del tió, una exposició que explicarà la història del bosc a partir dels troncs dels arbres, tallers i un mercat artesà de productes de Mura.A més, està previst que el menjar que els infants portin al tió es destini a alguna entitat d'ajuda a persones necessitades. Al final de la festa es farà cagar el tió, que 'cagarà' llaminadures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.