Punt divers

Els ramaders d'Hortoneda denuncien que els atacs dels cérvols al sembrats els ocasionen pèrdues de més de 50.000 euros

Els ramaders d'Hortoneda, al Pallars Jussà, s'han vist obligats a fer caceres nocturnes, acompanyats dels agents rurals, per defensar els sembrats de la presència dels cérvols. Els dia 7 de juny van deixar de fer caceres per poder collir l'herba. Durant aquest mes els cérvols han arrasat els trossos d'alfals i de civada. Els agents rurals han certificat els danys als sembrats i han documentat la presència de fins a 30 cérvols als prats de conreu. Els ramaders diuen que la collita està tota perduda fet que els comportarà haver de comprar herba per alimentar els animals durant l'hivern. El cost que els suposarà no haver pogut collir res superarà els 50.000 euros entre els quatre ramaders del poble.

Els ramaders demanen compensacions econòmiques a l'administració per afrontar les pèrdues que tenen per la presència dels cérvols. Durant les caceres nocturnes aquest any n'han caçat 83 però la població de cérvols de la Reserva de Caça de Boumort és tant gran que no es nota, dieun els afectats. Els ramaders argumenten que la seva feina no és la de fer caceres per evitar danys als conreus i demanen una solució definitiva.Els cérvols que s'alimenten als prats de pastures d'Hortoneda són de la Reserva de Caça de Boumort però al no haver-hi delimitacions els cérvols campen per tot arreu. Els ramaders expliquen que han intentat delimitar els trossos amb fil elèctric però que no és la solució donat que són animals molt grans i salten els fils.Els ramaders se senten indefensos i demanen compensacions a l'administració. Lamenten que un any que la collita era molt bona no l'hagin pogut aprofitar per culpa dels danys dels cérvols. Els ramaders d'Hortoneda diuen que els cérvols baixen fins a pocs metres del poble i que no hi ha res que els espanti. Diuen que és una indefensió total la que senten i que si no se soluciona el problema els ramaders hauran de tancar les explotacions ramaderes per les pèrdues que els cérvols els ocasionen. A Hortoneda hi ha quatre ramaders. Aquest no és el primer any que els causen danys els cèrvols però sí el que veuen una població més elevada d'animals a les finques. Els ramaders expliquen que els animals viuen a la Reserva Nacional de Caça de Boumort a poca distància del poble d'Hortoneda i baixen a menjar als sembrats de la localitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.