Punt divers

UP demana que s'augmentin les mesures de seguretat als assentaments d'arnes de l'Aran per evitar els danys de l'ós

Unió de Pagesos ha demanat al Conselh Generau d'Aran augmentar les mesures de seguretat per evitar atacs de l'ós als assentaments d'arnes. Als assentaments s'hi instal·len pastors elèctrics per evitar els danys. Antoni Aresté d'UP, explica que s'ha comprovat que en les zones amb més incidència, l'ós no respecta els pastors elèctrics i els danys en alguns casos han superat els 8.000 euros. L'any passat és van comptabilitzar més de quaranta arnes malmeses per atacs de l'ós, segons Francesc Bruna, conseller de Medi Ambient de l'Aran. Aresté diu que es reuniran amb Medi Ambient per demanar finançament per poder col·locar-hi tanques metàl·liques. El Conselh s'encarregaria de la execució de les obres.

Bruna ha explicat que 'Unió de Pagesos demanarà al Govern de la Generalitat que subvencioni els tancats dels assentaments i el Conselh Generau s'encarregarà de fer les obres'. Es considera assentament d'abelles quan superen les 25 caixes.Els danys per atacs de l'ós a les ares es compensen des del Conselh Generau als apicultors però des d'Unió de Pagesos és demana una solució definitiva. Els apicultors veient la ineficàcia dels pastors elèctrics per espantar l'ós, bàsicament en zones en que la seva incidència és elevada, demanen mesures de seguretat més eficaces com tanques metàl·liques. UP demanarà al Departament de Medi Ambient finançament per aquestes actuacions. El Conselh Generau s'ha compromès a executar aquestes actuacions si els arriba el finançament del Govern de la Generalitat Unió de Pagesos també ha demanat al Conselh Generau d'Aran que revisi les distàncies que marca l'ordenança per ubicar assentaments d'arnes. La normativa fixa la distància en dos quilòmetres. Els apicultors, per mitjà d'Unió de Pagesos, han proposat al Conselh Generau que les distàncies entre assentaments es facin en funció del número d'arnes. D'aquesta manera la distància entre assentaments canviaria depenen de la grandària i no seria la mateixa si la població és de vuitanta arnes o de dos. Aresté diu que la distància que proposen els apicultors és d'un quilòmetre.Francesc Bruna, conseller de Medi Ambient del Conselh Generau, ha dit que 'el Conselh s'ha compromès a estudiar la proposta d'Unió de Pagesos i si cal canviar l'ordenança actual es canviarà'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.