Punt divers

L'Ecomuseu proposa recuperar objectes que formaven part de la vida quotidiana durant la dècada dels anys 50 al Pirineu

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, està portant a terme la recuperació d'objectes de la vida quotidiana que van desaparèixer durant la dècada dels anys 50-60 del segle passat. Es tracta d'articles de terrissa, fusta, cistelleria i tèxtil. Des de L'Ecomuseu, a través de la creació de la marca 'Patrimoni del Pirineu', s'opta per donar suport a artesans, a les seves produccions de qualitat, i a la recuperació d'antigues produccions, peces i decoracions que havien caigut en l'oblit. La terrissa ha estat l'eix d'aquesta marca i comercialitza estris com vaixelles de dol, pitxelles de vi, recollidors d'oli, les tradicionals soperes, estalvis, cullerots de boix o castanyoles.

La vaixella de dol és molt fosca amb la decoració d'una M com a símbol de la mort. S'han fet reproduccions de les antigues produccions pirinenques de Rialp, la Seu d'Urgell, Salàs de Pallars, Pont de Suert i Castellciutat. Però també s'ha impulsat la recuperació d'antigues produccions de fusta i cistelleria. De fusta, s'han fet estris de cuina com cullerots i culleres per recollir l'oli de les paelles que al ser de boix no les ratllen, un estri per fer dissenys a les coques i als pans o les castanyoles, que al segle passat se'n trobava a moltes cases del Pirineu fetes a la zona i no provinents de d'altres zones d'Espanya com podria semblar. De fusta també s'han recuperat els salers. Entre les peces que s'han recuperat hi ha vaixelles, soperes, pitxells d'aigua vi o oli, estalvis, escalfadors, cullerots, estris per la cuina de fusta, cistelles per guardar el pa, cistelles per guardar les truites, mantes, besulles (objecte per beure aigua a la font feta de bedoll) o estris per cardar o filar la llana.Jordi Abella, de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, explica que previ a la comercialització de les peces s'ha fet una labor molt interessant de recuperar fotografies antigues dels terrissers i restes d'antics tallers i de les seves produccions. Documentació que ha servit de model per recuperar formes i decoracions. Tenir la peça original va molt bé per prendre mesures i copiar la decoració, explica Abella. Per Abella, és tan important la seva conservació com la recuperació de la seva funció original.Jordi Abella explica que des de l'Ecomuseu es certifica que els productes que es comercialitzen tenen una relació amb el territori, bé perquè els articles els fan artesans de la zona amb tècniques ancestrals o perquè són reproduccions de peces que han quedat en desús i que antigament s'usaven. La voluntat de la recuperació de totes aquestes peces és dignificar el patrimoni que hi havia antigament a les cases amb la recuperació dels usos tradicionals. Abella diu que es recupera tant la seva funció com la seva estètica original.Pel que fa al tèxtil, s'han recuperat els dissenys originals de les mantes que hi havia a les cases fa dècades. S'han recuperat peces de tot l'Alt PirineuLa Quadra de Carma, a Esterri d'Àneu, és una antiga quadra rehabilitada que l'Ecomuseu l'ha convertit en un espai de coneixement i promoció del patrimoni cultural pirinenc. Aquest espai és la part visible d'un ampli projecte de desenvolupament local que vol promocionar i potenciar les diverses artesanies que històricament s'han produït i s'estan produint en tot el Pirineu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.