Punt divers

Assaborir un préssec de l'Ebre des de Gibraltar fins a Moscou

La campanya de préssec i nectarina a Benissanet (Ribera d'Ebre) es presenta enguany millor que la del 2008, ja que l'absència de gelades durant l'hivern ha afavorit el desenvolupament i la qualitat de les fruites. Tot i així, els darrers dies de calor i de cops forts de sol han frenat el creixement final dels préssecs i les nectarines, que s'han quedat una mica petits. La cooperativa Grup Fruiter de Benissanet, que rep el 50% de la fruita del municipi, preveu que enguany es cullin prop de 8 milions de quilos de préssec i nectarina. En canvi, el 2008 passat la producció no va arribar als 7 milions de quilos. La major part es destinarà a l'exportació per tot Europa, des de Gibraltar fins a Moscou.

El gerent del Grup Fruiter, Marc Piñol, ha explicat a l'ACN que l'augment de producció previst per enguany es deu al fet que el 2008 les gelades van afectar algunes finques i van fer que la fruita no es pogués collir. La cooperativa rebrà aquesta campanya més de 7 milions de quilos i preveu una punta màxima d'uns 7,8 milions.La collita del préssec i la nectarina a Benissanet -així com a altres municipis de la comarca que també produeixen aquesta fruita com Miravet, Móra d'Ebre, Móra la Nova o Ginestar- comença a mitjans o finals de maig i acaba a mitjans de setembre. Els mesos de major activitat són l'inici i el final de juny, el juliol i l'agost. De fet, Piñol ha concretat que enguany hi ha a Benissanet noves plantacions de préssec i nectarina on es farà la collita durant l'agost. 'Aquestes són fruites de mida grossa i d'una qualitat excel·lent', ha dit Piñol, de manera que permetran augmentar notablement la producció de préssec vermell durant l'agost. Pel que fa a la nectarina groga, el gerent del Grup Fruiter ha explicat que 'ara se n'està plantant i per tant l'any que ve la cooperativa serà forta en aquesta fruita'.Un cop feta la collita, els pagesos associats al Grup Fruiter porten la fruita a les seves instal·lacions, on es pesa, es classifica i s'envasa. Després es porta a les càmeres frigorífiques i s'envia als diferents destins. Segons Piñol, el préssec i nectarina de Benissanet 's'exporta molt més del que es consumeix a Catalunya, perquè l'enviem a tot Europa'. De fet, aquestes fruites benissanetanes es poden trobar des de Gibraltar fins a Moscou. Els països on el Grup Fruiter exporta més són Holanda, França i Alemanya. Pel que fa als preus, Piñol ha lamentat que els productors de préssec i nectarina reben per quilo menys diners que la campanya passada. 'A més, això s'accentua si tenim en compte que els calibres també són més petits', ha afegit.La lluita per la IGPLes cooperatives de Benissanet, amb el suport de l'Ajuntament i del Govern, continuen la seva lluita perquè la Unió Europea concedeixi al préssec del municipi una identificació geogràfica protegida (IGP), és a dir, una denominació de qualitat pròpia. Per aconseguir la IGP, la Unió Europea requereix nombrosa documentació que certifiqui que el préssec és autòcton de la zona, a més d'uns determinats estàndards de qualitat. 'Des de Brussel·les ens estan demanant cada vegada més documentació i arriba un moment que ja no saps d'on treure-la', ha afirmat Piñol. Pel moment, les cooperatives estan tramitant l'atorgament d'un NIF provisional i continuen treballant en la recerca de documentació històrica per aconseguir la IGP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.