Punt divers

Vaga dels treballadors de Ficosa a Sant Guim de Freixenet pel retard en el pagament de les nòmines

La setantena de treballadors de l'empresa Ficocables SA (Ficosa) de Sant Guim de Freixenet (Segarra) estan portant a terme aquest dimarts una vaga de treball pel retard en el pagament de les nòmines. Segons la responsable del comitè d'empresa, Lucía Alonso, la vaga la secunden els tres torns de la planta perquè s'ha arribat a un punt en què 'no aguantem més'. Els treballadors encara no han cobrat la nòmina del gener i des del novembre de 2008 pateixen retards en els cobraments del salari. Els treballadors s'han concentrat a les portes de Ficosa, han encès una foguera i desplegat una pancarta, i han impedit l'entrada de camions a carregar i descarregar material.

Els retards continuats en el pagament de les nòmines és el motiu principal que ha portat als treballadors de Ficosa a fer la vaga d'aquest dimarts. Lucía Alonso ha assegurat que des del novembre de 2008 pateixen retards en el cobrament de la nòmina i ha afegit que en els darrers dos mesos aquesta situació s'ha agreujat ja que la nòmina del desembre la van cobrar al gener en dos parts, i la del gener encara no l'han cobrada a 23 de febrer.Com que ja fa més d'un any que la situació està així, Alonso ha remarcat que han arribat a un punt en què 'no podem aguantar més' i s'ha decidit convocar la jornada de vaga com a mesura de protesta. Els treballadors s'han concentrat des de primera hora del matí a les portes de la planta de Sant Guim de Freixenet i han desplegat una pancarta on hi posava 'Ficosa: Hem de menjar. Pagueu les nòmines ja!'Així mateix, els treballadors han encès una foguera per suportar les baixes temperatures i han impedit l'entrada i sortida de camions de la planta. Això ha ocasionat que els Mossos d'Esquadra es personessin al lloc de la protesta perquè s'obstaculitzava l'entrada de camions, però els treballadors han reivindicat el seu dret a vaga i s'han negat a deixar passar els vehicles. Segons Lucía Alonso, la vaga serà secundada per la setantena de treballadors de la planta i ho faran seguint els tres torns establerts, de manera que hi haurà relleu de vaguistes al migdia i posteriorment al vespre per continuar així amb la protesta durant tota la nit.D'altra banda, Lucía Alonso ha assegurat que de feina no els en falta però que moltes vegades no produeixen perquè els proveïdors cobren tard i llavors no els entreguen peces per poder treballar. Això provoca que de vegades els treballadors vagin a la planta però no puguin treballar perquè no hi ha peces a la cadena de muntatge. Ficosa es dedica a la fabricació de peces per al mercat de l'automoció.El grup Ficosa Internacional ocupa més de 3.000 treballadors a l'estat espanyol. El passat 2009 va rebre una injecció de diner públic de la Generalitat de 50 milions d'euros. Està previst que Ficosa apliqui un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal de quatre mesos al seu centre tecnològic de Mollet del Vallès que afectarà a 324 dels 380 treballadors. Amb els retards en el pagament de les nòmines, els treballadors de Sant Guim de Freixenet temen que aquesta situació també es pugui produir a la seva planta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.