Punt divers

Equilibrar la producció i el consum, l'única solució per salvar el sector vinícola del Priorat

El boom dels vins del Pri­o­rat ha tocat sos­tre. La bonança econòmica de fa vuit anys, en la que tot el raïm ja estava venut abans de vere­mar, va crida l'atenció de mol­tes empre­ses que van plan­tar vinyes i fun­dar cellers per tenir una nova font d'ingres­sos. Aquest fet, sumat als incen­tius econòmics de l'Admi­nis­tració ha pro­vo­cat que el nom­bre de vinyes del Pri­o­rat s'hagi dis­pa­rat i que diver­sos agri­cul­tors es plan­te­gin fins i tot no començar la verema, ja que veuen que part del seu raïm no pot sor­tir al mer­cat. Els cellers veuen com cada anys se'ls acu­mula més estoc a causa de la bai­xada de ven­des i no estan dis­po­sats a com­prar la mateixa quan­ti­tat de raïm, un fruit que ara sobra a la comarca.

No fa tants anys que el Pri­o­rat va dei­xar de ser una zona on la gent només vivia dels pro­duc­tes que el camp li ofe­ria a con­ver­tir-se en la comarca del vi, en la que molts inver­sors, tant can­tants, fut­bo­lis­tes i, fins i tot, minis­tres i empre­ses potents, van veure una gran opor­tu­ni­tat de negoci. La crisi, però, també ha aca­bat esquit­xant al Pri­o­rat, que ara s'ha d'afron­tar a una sobre­pro­ducció de raïm per la cai­guda de les ven­des. La bom­bo­lla ha escla­tat i els preus han començat a bai­xar. Els cellers, que veuen que al seu magat­zem cada vegada s'acu­mula més estoc, han començat a ade­quar la com­pra de raïm a les seves pos­si­bi­li­tats de venda. Els page­sos i els empre­sa­ris que van inver­tir com­prant vinyes són els que n'estan sor­tint més mal parats del rea­jus­ta­ment dels cellers, ja que veuen que bona part de la seva pro­ducció de raïm no podrà sor­tir al mer­cat o bé l'hau­ran de ven­dre a preus molt bai­xos. Són molt poques les fin­ques del Pri­o­rat que han començat la verema aquesta set­mana, ja que la gran majo­ria ini­ci­a­ran la pro­ducció al setem­bre. Tot i això, diver­sos page­sos s'estan plan­te­jant si els hi serà ren­ta­ble vere­mar enguany, ja que temen que els cellers rebut­ja­ran bona part de la collita. Per això, alguns ja han començat a tan­car con­trac­tes amb ela­bo­ra­dors de vi en els que es com­pro­me­ten a ven­dre el raïm a preu de cost i fins i tot per sota d'aquest. 'Més val recu­pe­rar part del cost de pro­ducció que que­dar-se sense res', lamen­ten. En aquest sen­tit, l'encar­re­gat d'una de les fin­ques del Pri­o­rat, Miquel Nolla, ha des­ta­cat que la situ­ació que pateix la comarca també es dóna en molts altres indrets de Cata­lu­nya. 'Al Pri­o­rat, però, la pro­blemàtica s'accen­tuarà més pel que fa els preus', ha afir­mat Nolla, ja que bona part dels vins de la comarca són d'alta qua­li­tat. 'El cost de pro­ducció d'un raïm de bona qua­li­tat és més ele­vat, però ara els pro­duc­tors no el podran ven­dre per sobre d'aquest cost', ha expli­cat Nolla, que ha afe­git que molts no por­ta­ran el pro­ducte a la bodega perquè no els sor­tirà a compte. 'Cal tro­bar un equi­li­bri entre el sec­tor pro­duc­tor i l'ela­bo­ra­dor', aquesta és l'única solució per sal­var el sec­tor vinícola del Pri­o­rat que pro­posa Salustià Álva­rez, el pre­si­dent del Con­sell Regu­la­dor de la Domi­nació d'Ori­gen de Qua­li­tat (DOQ) Pri­o­rat. 'Vam saber tro­bar aquest equi­li­bri en temps de bonança i crec que també l'acon­se­gui­rem ara', ha mani­fes­tat Álva­rez, que ha asse­gu­rat que la DOQ Pri­o­rat tre­ba­llarà per garan­tir que els page­sos l'eco­no­mia dels quals només depèn de la vinya 'puguin seguir vivint de la terra'. El pre­si­dent del Con­sell Regu­la­dor, que ha anun­ciat que els pro­pers quinze dies es començaran a estu­diar les pos­si­bles solu­ci­ons, con­si­dera que s'han de pri­o­rit­zar les neces­si­tats dels 'veri­ta­bles page­sos', aquells que real­ment viuen exclu­si­va­ment de la pro­ducció de raïm, ja que són mol­tes les empre­ses i els par­ti­cu­lars que tenen vinyes al Pri­o­rat per tenir una segona o ter­cera font d'ingres­sos. Enguany es pre­veu reco­llir 4'6 mili­ons de kg de raïm La DOQ Pri­o­rat pre­veu que enguany es pro­du­ei­xin 4'6 mili­ons de qui­lo­grams de raïm, 300.000 dels quals, segu­ra­ment no es podran trans­for­mar amb vi, ja que els cellers no els com­pra­ran. 'Inten­ta­rem tro­bar una solució', ha insis­tit Álva­rez, que ha apun­tat que a causa de la gran vari­e­tat de pro­duc­tors de raïm de la comarca s'hau­ran de tro­bar solu­ci­ons a mida de cada vinya. En els últims anys la pro­ducció mit­jana de raïm al Pri­o­rat s'ha situat entre els 4'5 i els 5 mili­ons de qui­lo­grams, unes xifres que segons el pre­si­dent del Con­sell de Regu­la­dor són pròpies d'una collita esta­ble. 'Fins ara no hi havia cap pro­blema, ja que la comarca dis­po­sava d'un gran nom­bre de ven­des alta­ment con­so­li­da­des', ha expli­cat Àlva­rez, que ha afe­git que és per això que els cellers del Pri­o­rat no tenen 'tanta quan­ti­tat d'estoc' que els de la resta del ter­ri­tori. Tot i això, el pre­si­dent ha insis­tit en que cal un regu­la­rit­zació perquè 's'han plan­tat mas­ses hectàrees i han obert molts cellers en els últims anys'.Segons Álva­rez, la solució a la sobre­pro­ducció de raïm amb la con­seqüent cai­guda de ven­des l'han de tro­bar els matei­xos pro­duc­tors i ela­bo­ra­dors del sec­tor vinícola. 'Les de l'Admi­nis­tració sem­pre seran solu­ci­ons de mínims', ha mani­fes­tat el pre­si­dent del Con­sell Regu­la­dor. La Terra alta pre­veu recol·lec­tar 39 mili­ons de kg de raïmLa calor d'aquest estiu ha fet avançar 19 dies la reco­llida de les vari­e­tats més pri­me­ren­ques a la Terra Alta. En la verema d'enguany es pre­veu reco­llir 39 mili­ons de qui­lo­grams de raïm, una xifra que suposa un incre­ment d'entre el 10 i el 15% res­pecte la pro­ducció mit­jana dels dar­rers anys. Tot i això, el volum de recol·lecta tor­narà a que­dar lluny de la collita del 2004, que va ser la més gene­rosa de la dècada. D'altra banda, la DO Terra Alta explica que les prop de 200 hectàrees de vinyes que es van arren­car la pas­sada cam­pa­nya amor­ti­ran par­ci­al­ment l' incre­ment de pro­ducció d'enguany. Pel que fa a la qua­li­tat sanitària, la DO Terra Alta asse­gura que aquest any la collita 'serà excel·lent'. Les valo­ra­ci­ons de la qua­li­tat enològica, però, no són tant con­tun­dents. S'està a l'espera d'un temps més fresc i, fins i tot, els espe­ci­a­lis­tes con­si­de­ren que seria ben­vin­guda una pluja mode­rada. Serà, doncs, l'evo­lució mete­o­rològica la que acabi de defi­nit la qua­li­tat de les prin­ci­pals vari­e­tats viníferes con­re­a­des a la comarca. Qua­tre cellers de la Terra Alta van començar la verema la set­mana pas­sada, dos dels quals ja havien ini­ciat vere­mes de les vari­e­tats blan­ques més pri­me­ren­ques. El pas­sat cap de set­mana també es van començar a collir les vari­e­tats negres pri­me­ren­ques i tot apunta que en pocs dies serà el torn de la sin­gu­lar Gar­natxa blanca, la vari­e­tat tra­di­ci­o­nal més pri­me­renca. La resta de vinyes començaran la verema a par­tir de la pri­mera set­mana de setem­bre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.