Punt divers

Equilibrar la producció i el consum, l'única solució per salvar el sector vinícola del Priorat

El boom dels vins del Priorat ha tocat sostre. La bonança econòmica de fa vuit anys, en la que tot el raïm ja estava venut abans de veremar, va crida l'atenció de moltes empreses que van plantar vinyes i fundar cellers per tenir una nova font d'ingressos. Aquest fet, sumat als incentius econòmics de l'Administració ha provocat que el nombre de vinyes del Priorat s'hagi disparat i que diversos agricultors es plantegin fins i tot no començar la verema, ja que veuen que part del seu raïm no pot sortir al mercat. Els cellers veuen com cada anys se'ls acumula més estoc a causa de la baixada de vendes i no estan disposats a comprar la mateixa quantitat de raïm, un fruit que ara sobra a la comarca.

No fa tants anys que el Priorat va deixar de ser una zona on la gent només vivia dels productes que el camp li oferia a convertir-se en la comarca del vi, en la que molts inversors, tant cantants, futbolistes i, fins i tot, ministres i empreses potents, van veure una gran oportunitat de negoci. La crisi, però, també ha acabat esquitxant al Priorat, que ara s'ha d'afrontar a una sobreproducció de raïm per la caiguda de les vendes. La bombolla ha esclatat i els preus han començat a baixar. Els cellers, que veuen que al seu magatzem cada vegada s'acumula més estoc, han començat a adequar la compra de raïm a les seves possibilitats de venda. Els pagesos i els empresaris que van invertir comprant vinyes són els que n'estan sortint més mal parats del reajustament dels cellers, ja que veuen que bona part de la seva producció de raïm no podrà sortir al mercat o bé l'hauran de vendre a preus molt baixos. Són molt poques les finques del Priorat que han començat la verema aquesta setmana, ja que la gran majoria iniciaran la producció al setembre. Tot i això, diversos pagesos s'estan plantejant si els hi serà rentable veremar enguany, ja que temen que els cellers rebutjaran bona part de la collita. Per això, alguns ja han començat a tancar contractes amb elaboradors de vi en els que es comprometen a vendre el raïm a preu de cost i fins i tot per sota d'aquest. 'Més val recuperar part del cost de producció que quedar-se sense res', lamenten. En aquest sentit, l'encarregat d'una de les finques del Priorat, Miquel Nolla, ha destacat que la situació que pateix la comarca també es dóna en molts altres indrets de Catalunya. 'Al Priorat, però, la problemàtica s'accentuarà més pel que fa els preus', ha afirmat Nolla, ja que bona part dels vins de la comarca són d'alta qualitat. 'El cost de producció d'un raïm de bona qualitat és més elevat, però ara els productors no el podran vendre per sobre d'aquest cost', ha explicat Nolla, que ha afegit que molts no portaran el producte a la bodega perquè no els sortirà a compte. 'Cal trobar un equilibri entre el sector productor i l'elaborador', aquesta és l'única solució per salvar el sector vinícola del Priorat que proposa Salustià Álvarez, el president del Consell Regulador de la Dominació d'Origen de Qualitat (DOQ) Priorat. 'Vam saber trobar aquest equilibri en temps de bonança i crec que també l'aconseguirem ara', ha manifestat Álvarez, que ha assegurat que la DOQ Priorat treballarà per garantir que els pagesos l'economia dels quals només depèn de la vinya 'puguin seguir vivint de la terra'. El president del Consell Regulador, que ha anunciat que els propers quinze dies es començaran a estudiar les possibles solucions, considera que s'han de prioritzar les necessitats dels 'veritables pagesos', aquells que realment viuen exclusivament de la producció de raïm, ja que són moltes les empreses i els particulars que tenen vinyes al Priorat per tenir una segona o tercera font d'ingressos. Enguany es preveu recollir 4'6 milions de kg de raïm La DOQ Priorat preveu que enguany es produeixin 4'6 milions de quilograms de raïm, 300.000 dels quals, segurament no es podran transformar amb vi, ja que els cellers no els compraran. 'Intentarem trobar una solució', ha insistit Álvarez, que ha apuntat que a causa de la gran varietat de productors de raïm de la comarca s'hauran de trobar solucions a mida de cada vinya. En els últims anys la producció mitjana de raïm al Priorat s'ha situat entre els 4'5 i els 5 milions de quilograms, unes xifres que segons el president del Consell de Regulador són pròpies d'una collita estable. 'Fins ara no hi havia cap problema, ja que la comarca disposava d'un gran nombre de vendes altament consolidades', ha explicat Àlvarez, que ha afegit que és per això que els cellers del Priorat no tenen 'tanta quantitat d'estoc' que els de la resta del territori. Tot i això, el president ha insistit en que cal un regularització perquè 's'han plantat masses hectàrees i han obert molts cellers en els últims anys'.Segons Álvarez, la solució a la sobreproducció de raïm amb la conseqüent caiguda de vendes l'han de trobar els mateixos productors i elaboradors del sector vinícola. 'Les de l'Administració sempre seran solucions de mínims', ha manifestat el president del Consell Regulador. La Terra alta preveu recol·lectar 39 milions de kg de raïmLa calor d'aquest estiu ha fet avançar 19 dies la recollida de les varietats més primerenques a la Terra Alta. En la verema d'enguany es preveu recollir 39 milions de quilograms de raïm, una xifra que suposa un increment d'entre el 10 i el 15% respecte la producció mitjana dels darrers anys. Tot i això, el volum de recol·lecta tornarà a quedar lluny de la collita del 2004, que va ser la més generosa de la dècada. D'altra banda, la DO Terra Alta explica que les prop de 200 hectàrees de vinyes que es van arrencar la passada campanya amortiran parcialment l' increment de producció d'enguany. Pel que fa a la qualitat sanitària, la DO Terra Alta assegura que aquest any la collita 'serà excel·lent'. Les valoracions de la qualitat enològica, però, no són tant contundents. S'està a l'espera d'un temps més fresc i, fins i tot, els especialistes consideren que seria benvinguda una pluja moderada. Serà, doncs, l'evolució meteorològica la que acabi de definit la qualitat de les principals varietats viníferes conreades a la comarca. Quatre cellers de la Terra Alta van començar la verema la setmana passada, dos dels quals ja havien iniciat veremes de les varietats blanques més primerenques. El passat cap de setmana també es van començar a collir les varietats negres primerenques i tot apunta que en pocs dies serà el torn de la singular Garnatxa blanca, la varietat tradicional més primerenca. La resta de vinyes començaran la verema a partir de la primera setmana de setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.