Punt divers

L'oposició de Sant Boi de Lluçanès demana que es prohibeixi una consulta sobre si cal retirar un monument franquista

El grup Progrés Municipal de Sant Boi-PSC ha demanat a la Junta Electoral que prohibeixi la consulta popular que es vol aquest diumenge a Sant Boi de Lluçanès (Osona) per saber l'opinió dels veïns sobre si s'ha de retirar l'obelisc que hi ha a la plaça Nova. Tot i que no hi consta cap inscripció l'obelisc va ser construït pel consistori franquista en record dels caiguts. L'alcalde, Josep Maria Masramon (CiU), diu que coincidint amb les eleccions europees volen saber l'opinió dels veïns. L'actual cap de l'oposició i exalcalde, Josep Maria Giravent, diu que 'no s'ha de fer cap consulta' perquè la Llei de la memòria diu que s'ha de retirar i 'menys en un dia de les eleccions'.

Segons ha explicat l'alcalde la proposta de fer una consulta popular sobre si cal retirar definitivament l'obelisc es va plantejar en el ple municipal de fa uns mesos. Ara s'han decidit a tirar endavant la consulta coincidint amb les eleccions europees. L'equip de govern no donarà 'cap consigna de vot'. Masramon diu que al poble hi ha divisió d'opinions. Mentre que hi ha gent que té 'molt clar' que s'ha de retirar d'altres diuen que 'si no hi ha cap consigna no cal retirar-lo'. Masramon recorda que ni Progrés Municipal de Sant Boi-PSC ni ERC que formaven el govern municipal el passat mandat van fer cap pas per treure l'obelisc.El cap de l'oposició i exalcalde, Josep Maria Giravent, assegura que aquesta consulta no té 'cap fonament' ja que hi ha una llei que obliga a retirar els monuments franquistes. El grup considera que és 'il·legal' fer una consulta coincidint amb uns altres comicis electorals. En el cas de voler fer una consulta, defensa Giravent, la proposta s'ha de presentar i ser aprovada en una sessió del Ple de l'Ajuntament amb l'informe corresponent del secretari. En cas d'arribar a fer-se la consulta la pregunta ha d'explicitar 'clarament' l'objectiu d'aquesta ja que considera que l'anunciat actual es confús. Per Giravent, amb aquest anunciat, actual 'sembla que fa por dir les coses pel seu nom'. L'exalcalde diu que durant el seu mandat no es va retirar l'obelisc pendent de fer una remodelació de la plaça durant l'actual mandat.Des que es va instal·lar l'obelisc en ple franquisme aquest ha patit diverses modificacions. Inicialment només hi havia l'obelisc però posteriorment s'hi van introduir diferents elements ornamentals com unes fonts. Si la junta electoral accepta la consulta i el resultat es retira l'obelisc quan es faci la remodelació de la plaça.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.