Punt divers

El pantà de Rialb ha d'obrir comportes per primera vegada a la història

Els tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) s'han vist obligats a obrir per primera vegada a la història les comportes de l'embassament de Rialb (Noguera). El fet es deu a la necessitat de mantenir els 352 hectòmetres cúbics d'aigua marcats en el darrer període de prova de l'embassament, inaugurat l'any 2000, davant les abundants pluges i el desgel afavorit per les altes temperatures registrades durant les darreres setmanes. Fins ara, només s'havien obert les comportes per tal de fer proves de seguretat de la presa. Aquest desembassament està provocant la crescuda del riu Segre i ha fet que municipis com Lleida i Balaguer hagin pres mesures de precaució.

L'obertura de comportes va tenir lloc ahir diumenge davant una revinguda del riu Segre que va obligar a obrir comportes també a l'embassament d'Oliana (Alt Urgell). Mentre que en aquest darrer embassament es van deixar anar 40 metres cúbics per segon, Rialb en va començar a alliberar entre 60 i 50, i uns altres 50 metres cúbics per segon cap a les turbines de la central hidroelèctrica.Aquest desembassament està provocant una crescuda important del riu Segre que ha obligat a municipis com Lleida i Balaguer a prendre mesures que han consistit bàsicament en prohibir el pas a determinats llocs de les respectives canalitzacions del riu al seu pas per les localitats.L'informe sobre l'estat dels embassaments que ha enviat aquest dilluns la CHE indica que Oliana, amb 101 hectòmetres cúbics de capacitat està al 85,2% de la seva capacitat, i que Rialb, amb 404 hectòmetres cúbics de capacitat està al 87,1% de la seva capacitat. Això no obstant, cal matisar que Rialb no pot superar els 352 hectòmetres cúbics de capacitat fins que s'hagin superat totes les proves de càrrega a la presa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.