Punt divers

El cens d'artesans a l'Alt Pirineu i Aran en registra 75 en actiu

ALT PIRINEU I ARAN

La diagnosi de l'activitat artesana i del cens d'artesans a l'Alt Pirineu i Aran, que s'ha presentat a la Pobla de Segur, dins del marc de la Jornada d'oficis artesans al Pirineu, ha registrat 75 artesans en actiu dels 379 que anteriorment hi havia censats. La comarca que lidera la llista d'artesans d'aquestes comarques és l'Alt Urgell amb 26, seguida del Pallars Jussà amb 18 i el Pallars Sobirà amb 17. Entre les activitats que més destaquen s'hi troba la fusta i el tèxtil. Imma Pallarès, directora del CEDRICAT, ha explicat que el 57% d'artesans no tenen l'activitat formalitzada i hi ha manca d'associacionisme dins d'un sector amb dificultats de comercialització.

Com a debilitats del sector Pallarès ha explicat que el 37% dels artesans censats són pensionistes i que es detecta una manca de relleu generacional. Moltes de les empreses d'artesania tenen menys de 5 anys d'antiguitat i amb 1 o 2 treballadors. Com a debilitat ha destacat la manca d'acreditacions que els reconegui com artesans.En l'apartat d'amenaces Imma Pallarès ha parlat de la manca d'un marc legal que tingui en compte les especificitats de la producció artesanal i la manca d'espais col·lectius on es pugui desenvolupar l'activitat. Pallarès ha dit que moltes vegades el producte final és poc valorat i fins i tot malvenut pels propis artesans.Pallarès ha destacat com a fortaleses i oportunitats que es tracta d'un sector creixent i en fase de cohesió interna i amb productes diferenciats i amb valor afegit i la bona relació existent entre el productor i la clientela. Les noves tecnologies com a eina per donar-se a conèixer i vendre el producte és valoren com una oportunitat també.Gemma Amat, directora d'Artesania de Catalunya, ha destacat la necessitat de fomentar i millorar l'associacionisme, vincular el sector artesanal al turisme i crear una marca de qualitat, crear assessorament i millorar la legislació.La Jornada d'oficis artesans al Pirineu s'ha organitzar amb la voluntat de donar visibilitat al sector, posar les bases per tal que sigui una activitat amb la que la gent s'hi pugui guanyar la vida i a la vegada contribueixi a reforçar la identitat pirinenca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.