Punt divers

La localitat de Ponts reparteix unes 8.000 racions de 'ranxo' en la celebració d'aquesta tradicional festa

PONENT

La loca­li­tat de Ponts (Noguera) ha cele­brat un any més la festa del Ranxo en la qual s'han repar­tit al vol­tant d'unes 8.000 raci­ons d'aquest popu­lar plat entre les més de 5.000 per­so­nes que s'han con­gre­gat a l'avin­guda de Valla­dans. L'alcalde de Ponts, Jaume Gar­cia, ha recor­dat que el con­sis­tori està duent a terme els tràmits perquè la festa del Ranxo de Ponts esde­vin­gui d'interès naci­o­nal. Gar­cia con­fia que aquest mateix any la festa obtindrà aquesta dis­tinció per estre­nar-la en l'edició de l'any vinent. Les prin­ci­pals nove­tats d'aquesta edició de la festa del Ranxo han estat un mer­cat gas­tronòmic amb pro­duc­tes de la zona i la pre­sen­tació de la marca turística 'PontsésMés!'.

L'alcalde del muni­cipi ha des­ta­cat que la festa del Ranxo de Ponts és una tra­dició cen­tenària que es cele­bra el dimarts de Car­nes­tol­tes, el dar­rer dia dia abans de l'inici de la Qua­resma. Segons expli­quen les lle­gen­des, en un prin­cipi el ranxo era un àpat que es donava a la gent que no tenia per men­jar pel que aquest dia se'ls ofe­ria un plat d'aquest àpat. Actu­al­ment, ha esde­vin­gut una festa en què hi par­ti­cipa tota la població i gent vin­guda d'altres punts del país que no volen per­dre l'ocasió de degus­tar el ranxo. Cada vigília del Car­na­val, els vila­tans de Ponts pas­sa­ven casa per casa per reco­llir el màxim pos­si­ble d'ingre­di­ents amb què el dia següent s'ela­bo­rava el ranxo. Avui en dia, aquesta tra­dició de recap­tar els ingre­di­ents casa per casa, ano­me­nada per la gent de Ponts com el 'Lali-Lali', encara es con­serva tot i que per tal d'arri­bar a les prop de 8.000 raci­ons, l'ajun­ta­ment acaba d'apor­tar el finançament per sufra­gar les des­pe­ses de les vian­des.La cap dels més de vint cui­ners que s'encar­re­guen de pre­pa­rar el ranxo, Ado­ración García, ha expli­cat que per a l'edició d'enguany s'han uti­lit­zat entre altres uns 130 qui­los de pollas­tre, 23 galli­nes, 43 qui­los d'espi­nada de porc, 23 ossos de per­nil, 12 qui­los  de carn de ter­nasco, 12 d'esto­fat, 15 de carn de cor­der, 58 kg de boti­farra negra, 45 de can­sa­lada 50 qui­los de mon­ge­tes, 61 de cigrons, 87 qui­los de pata­tes, cols, cebes, por­ros, , 5 kg de tomàquets, 60kg de pasta de sopa, 40 kg d'arròs i 18 kg de sal. A les sis del matí s'han encès les fogue­res per començar a escla­far l'aigua de les 54 olles on s'ha cui­nat el ranxo. A les vuit, s'hi han començat a tirar els ingre­di­ents que una vegada cuits s'han reti­rat i trin­xat. Poste­ri­or­ment s'han tor­nat a posar al foc amb les ver­du­res i els lle­gums perquè segueixi la cocció tot reme­nant contínua­ment. Al final s'hi afe­geix la boti­farra negra. Poc a poc la gent, car­re­gada amb olles i reci­pi­ents de tot tipus, comença a fer cua fins les dues del mig­dia quan s'ha començat a ser­vir el men­jar.Enguany, la festa del Ranxo ha estre­nat com a nove­tats un mer­cat gas­tronòmic amb pro­duc­tes de la zona i ha pre­sen­tat la marca turística 'PontsésMés!' que pretén donar a conèixer aquesta loca­li­tat entre els turis­tes.  A banda del nombrós públic, la festa tra­di­ci­o­nal­ment aplega nom­bro­sos polítics. En aquesta edició hi han pas­sat, entre d'altres, el pre­si­dent de la Dipu­tació de Lleida, Jaume Gila­bert; el can­di­dat d'ERC a les elec­ci­ons euro­pees, Oriol Jun­que­ras; el secre­tari gene­ral del PPC i regi­dor a l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, Jordi Cor­net; el dipu­tat al Congrés, José Igna­cio Llo­rens, a banda d'alcal­des, direc­tors de ser­veis ter­ri­to­ri­als i altres repre­sen­tants polítics de la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.