Punt divers

El Molí de l'Espígol de Tornabous demana l'1% cultural del canal Segarra-Garrigues per consolidar el jaciment

PONENT

El jaciment arqueològic ibèric del Molí de l'Espígol de Tornabous (Urgell) demanarà la concessió de l'1% cultural fixat en les grans obres públiques del canal Segarra-Garrigues per consolidar les restes, millorar la senyalització i el centre d'interpretació. La petició coincideix amb la presentació d'una nova guia del jaciment i després que el 10 de gener passat fos declarat bé cultural d'interès nacional. Amb aquest nomenament es vol potenciar la difusió del Molí de l'Espígol, el més important d'època ibèrica a Ponent. Durant aquesta legislatura es vol millorar la consolidació de les restes amb l'ajut d'un arquitecte per evitar les filtracions d'aigua als murs de l'oppidum amb sistemes de drenatge.

Les restes ibèriques del Molí de l'Espígol formen part de la ruta dels ibers junt al jaciment dels Vilars d'Arbeca i les pintures rupestres del Cogul tot i que no són de la mateixa època. Amb aquesta ruta ja existent es volen destacar els principals jaciments arqueològics de les terres de Lleida. La guia elaborada per tres investigadors explica quan es va crear aquest assentament posterior als Vilars i com hi vivien els ilergetes. Segons el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Xavier Llovera, va arribar a ser la capital de la regió. Les campanyes d'excavació del Molí de l'Espígol es van iniciar l'any 1972 ara fa més de 40 anys i des del 1986 no s'havia elaborat cap altra guia. Tal com ha explicat el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a Lleida, Ferran Rella, es pretén  preservar el jaciment per transmetre'l a les generacions futures. Pròximament s'oferiran visites per escoles els dimarts i els dijous amb tallers explicatius i amb el centre d'interpretació millorat. La guia editada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya es podrà comprar a tots els museus arqueològics de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.