Punt divers

Observen 29 trencalossos al Pallars Jussà dels 35 vistos a Catalunya, Aragó, Andorra i França durant un cens simultani

ALT PIRINEU I ARAN

Durant un cens simultani de voltor negre realitzat el novembre passat en un total de 22 punts diferents de Catalunya, Aragó, Andorra i França, van comptabilitzar un total de 1.265 voltors, dels quals 238 es van visualitzar a la comarca del Pallars Jussà. Durant el cens, que va durar unes 5 hores, també es van observar altres aus necròfagues i carronyeres als 22 punts. Pel que fa al trencalòs, se'n van veure 35, i de milà reial, també 35. En tots dos casos, 29 es van observar al Pallars Jussà. Dels 11 voltors negres que actualment es poden arribar a observar en llibertat en aquest cens se'n van localitzar 6 a la Reserva Nacional de Caça de Boumort; 4 anellats a Catalunya i 2 anellats a França.

L'objectiu principal del cens fet fa unes setmanes va ser intentar localitzar el màxim nombre d'exemplars de voltor negre alliberats des del projecte de reintroducció a Catalunya en una sola jornada cobrint el màxim terreny possible. Aquests censos tenen també l'objectiu de crear un vincle entre tots els gestors de punts d'alimentació per estar en contacte i col·laborar en la gestió global d'aquests carronyaires necròfags.

Pel que fa al trencalòs, és una espècie en perill d'extinció. Un dels llocs on van ser vistos al Pallars Jussà és la Reserva Nacional de Caça de Boumort, segon punt de la península Ibèrica amb més presència d'aquesta espècie. Aquesta reserva compta amb la colònia de cria de voltor comú més important de Catalunya.

Al primer cens, realitzat el 5 de juny, hi van participar 10 punts a Catalunya i 1 a l'Aragó; al segon cens es van ampliar els punts d'observació, que van passar a ser 22: 13 a Catalunya, 2 a l'Aragó, 1 a Andorra i 6 a França. El nombre d'observadors també va augmentar: de 17 al primer cens i a 40 al segon.

Després de l'èxit de participació del cens simultani, l'equip tècnic d'Alinyà i Boumort encarregat del seguiment del voltor negre ha proposat per al 2009 un cens a la primavera i un altre cens a la tardor, per controlar nous exemplars de voltor negre que s'alliberaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.