Punt divers

Els Pallars reivindiquen la producció local i el dialecte pallarès per Sant Jordi

Als Pallars aprofiten el Sant Jordi per reivindicar la producció local i fer-se un petit lloc entre els grans autors. L'editorial Garcineu, de Tremp, reconeix que cada cop és més difícil competir amb llibres d'autors o personatges mediàtics, però que malgrat això intenten treure cinc o sis publicacions noves cada Sant Jordi per ser-hi presents. Bàsicament es tracta de relats històrics, de costums o llegendes lligats als Pirineus. L'Associació Cultural Cambuleta també aprofita la Diada per donar a conèixer la seva col·lecció de contes. Es tracta de contes infantils escrits en pallarès per donar a conèixer aquest dialecte entre els més petits i evitar la seva desaparició.

Francesc Prat,responsable de l'editorial Garcineu, diu :'no podem competir amb els grans editorials però sí que procurem donar veu a una sèrie d'autors locals'. Els temes escollits són tradicionals, d'història o cultura del Pirineu. Pel que fa al Sant Jordi explica que 'hi hem d'intentar estar present traient novetats però per una editorial petita no és el millor moment'.Prat explica que fan llibres atemporals que no perden l'interès del lector en el temps i que la seva venda no està limitada a la campanya de Sant Jordi. Tot i això reivindiquen el seu espai. Entre les novetats que presenta l'editorial Garcineu destaca: 'Soldats i maquis al Pallars i la Val d'Aran' de Ramon Boleda, 'Diari de guerra d'un requetè català' de Josep Vinyet, 'Cap-Roc. Antics oficis i costums que es perden al Pallars i al Pirineu' d'Assumpció Batalla o 'Masos i capmasos de la Baronia de Peramola' de Josep Espunyes.Un dels clàssics dels Pallars per Sant Jordi és la presentació dels volums de la Col·lecció Cambuleta. Aquesta associació aprofita la festa de Sant Jordi per fer lectures dels seus contes escrits per autors locals i destinats al públic infantil. Estan escrits en pallarès per donar a conèixer aquest dialecte i que no acabi desapareixent. Els quatre contes que han editat són inèdits, obra d'autors locals, i inclouen un glossari amb una mitjana de cinquanta termes i el seus geosinònims en català; una guia de lectura i un CD amb la gravació del conte, perque es puguin escoltar els trets distintius de la parla. Aquest Sant Jordi presenten el darrer volum: 'Jep lo llarg i l'estel polar'. Serà aquest divendres a la biblioteca pública Maria Barbal de Tremp i comptarà amb un espectacle de circ.La Torre de Capdella, a la Vall Fosca, presenta el 'Conte de la llum'. Una publicació elaborada per alumnes de cinquè i sisè de primària de cinc escoles del Pallars Jussà. Es tracta d'una guia didàctica que explica el procés d'electrificació i la posada en marxa de la Hidroelèctrica de Capdella i finalitza amb una reflexió sobre el que representa la llum i l'electricitat en la societat actual. El 'Conte de la llum' ha estat elaborat per 150 alumnes d'entre 11 i 12 anys, que han fet el text i els dibuixos. El conte ha estat una iniciativa proposada pel Museu Hidroelèctric de Capdella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.