Punt divers

Troben sis fragments d'un retaule de pedra del segle XVI que presidia la cripta de la Col·legiata de Sant Pere d'Àger

En el marc de les actuacions de restauració que s'estan duent a terme a la Col·legiata de Sant Pere d'Àger (Noguera), el cap de l'obra va descobrir un conjunt de pedres que les posteriors investigacions d'experts han constatat que es tracta de sis fragments d'un retaule de pedra del segle XVI que presidia la cripta de l'edifici. Les peces han estat presentades aquest divendres durant la visita que ha fet a la Col·legiata el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. Durant els parlaments, el conseller ha negat que Cultura prevegi una reducció de les inversions del 2010 pel conjunt de les comarques de Lleida com s'havia apuntat des d'algun mitjà de comunicació.

Joan Manuel Tresserras ha visitat aquest divendres la Col·legiata de Sant Pere d'Àger per inaugurar la finalització de la segona fase de les obres de restauració que s'han estat duent a terme en l'edifici. L'objectiu de la segona fase ha consistit en la recuperació de la cripta així com de l'antiga església, que s'ha reconvertit en un espai que podrà acollir activitats culturals.  També s'ha aprofitat l'actuació per protegir l'església de la degradació que patia amb la construcció d'una coberta de fusta i teula, que s'adapta a l'entorn de la localitat i de la zona. Les obres han comptat amb un pressupost de 330.556,61 euros i han estat promogudes en el marc del protocol de l'1% cultural pels departaments de Cultura i Política Territorial i Obres Públiques i l'Ajuntament d'Àger. Durant la visita, en la qual també han participat, entre altres, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, el delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, el subdelegat del govern de l'Estat en funcions, Daniel Porqueres, i el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella, s'han presentat al públic sis fragments d'un retaule del segle XVI que l'encarregat de les obres que s'estaven fent, Rafael Ruiz, va localitzar en un munt de runa en el marc de l'actuació de millora de l'edifici. Es tracta de sis fragments de pedra d'un retaule que formen part del conjunt escultòric, fet que van constatar experts de la Universitat de Lleida, encapçalats pel catedràtic d'Història de l'Art, Francesc Fité. En concret, els sis fragments formen part del retaule de pedra datat entre els anys 1380 i 1390, obra del mestre d'Albesa, que formava part de la cripta de la Col·legiata. Les peces formen part de l'escena de l'Epifania, la qual es conserva al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.