Punt divers

El fons de l'Arxiu Municipal de Tremp es trasllada al Comarcal amb la voluntat de fer aflorar nous documents

ALT PIRINEU I ARAN

Amb la posada en funcionament de l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà el passat dia 12 s'ha arribat a un acord per traslladar-hi l'Arxiu Municipal de Tremp. Aquest arxiu alberga documentació des del segle XIII fins l'actualitat. Pel que fa a pergamins en té documentats 89. Sílvia Romero, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tremp, explica que traslladar el fons municipal a l'Arxiu Comarcal 'és una oportunitat històrica perquè aquesta documentació es pugui estudiar millor i posar a l'abast de tothom així com fer aflorar nous documents'. Ester Canal, responsable de l'Arxiu Municipal, explica que la feina de l'arxiu a banda de donar a conèixer el seu fons hi ha el repte de fer participar a la gent'.

Romero explica que el trasllat d'aquest fons actuarà com a detonant perquè fons privats que puguin existir vegin que el fet de dipositar-los a l'Arxiu Comarcal una oportunitat per poder-los conèixer, estudiar i conservar. Les instal·lacions municipals són petites i per consultar els documents s'havia de concretar cita prèvia i portaven els documents sol·licitats a la biblioteca per la consulta. Romero diu que el trasllat es farà de manera progressiva i ordenada donada la quantitat de documentació que alberga l'arxiu municipal. Sílvia Romero explica que sorprèn que encara hi pugui haver documents en mans privades sense donar-li la importància que tenen i afegeix que segurament molts ja s'han perdut però que molts d'altres encara es poden recuperar. Ester Canal, responsable de l'arxiu municipal, confia en que el trasllat actuï com a revulsiu per l'aflorament de molta documentació i l'interès.Dels 89 pergamins que alberga l'arxiu municipal no n'hi ha cap de traduït ni transcrit i Ester Canal creu que valdria la pena fer aquest esforç. Aquestos pergamins es van restaurar al 1984 i es troben en molt bon estat de conservació i l'únic que els falta és un suport expositiu permanent. Canal destaca de l'arxiu un manuscrit del segle XIV que parla de la normativa sanitària i l'organització de les parades de carn del mercat de Tremp a la Plaça de l'església. Ester Canal, explica que tots els pergamins que els pergamins de l'Arxiu s'han digitalitzat per a facilitar-ne la consulta i l'estudi. Canal diu que una funció bàsica dels arxius hauria de ser la de sistematitzar la recollida de totes les publicacions locals donada la font d'informació inesgotable que representen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.