Punt divers

El Consorci D'Espais d'Interès Natural del Ripollès estrenarà la seva primera seu pròpia a Ribes de Freser

El pròxim mes de març començaran les obres de construcció de la nova seu del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR) en un solar de Ribes de Freser (Ripollès). Aquest consorci que vetlla per la gestió del patrimoni natural d'aquesta comarca gironina es va constituir l'any 2005. Inicialment estava format per només cinc municipis i actualment ja n'agrupa dinou. El director general d'Administració Local, el ripollès Carles Bassaganya, que ha presidit la presentació del projecte, diu que abans de l'aparició del consorci, els municipis feien una 'mala gestió' dels boscos comunals i destaca com el consorci ha sabut posar en valor aquest patrimoni natural per gestionar-lo 'com un actiu'.

El president del CEINR, Lluís Rodríguez, destacava que la jornada d'aquest divendres és un 'gran dia' perquè comença a culminar un projecte que ha anat creixent i que ha passat de gestionar inicialment 25.000 euros cada any a gestionar-ne actualment 1,4 MEUR. El consorci hi treballen setze persones, dotze d'elles amb una feina estable. La vicepresidenta del Consell Comarcal del Ripollès, Carme Freixa, considera que el nou edifici servirà per fer 'visible' la tasca del consorci perquè amb la seva ubicació actual a la seu del consorci Ripollès Desenvolupament, a Ripoll, era difícil percebre la tasca. Les obres està previst que s'iniciïn el març i puguin acabar abans de final del 2010.Tant Bassaganya com l'alcalde de Ribes, Marc Prat, han coincidit en assenyalar un fet: Serà un servei d'abast comarcal que no es construeix a Ripoll. El director general ha assegurat que davant de serveis com aquest, Ripoll hauria de ser 'més sensible' a que aquests equipaments fossin fora de la comarca perquè diu que aquest fet la 'vertebra'. Prat, per la seva part, assegura que el fet que s'hagi decidit 'externalitzar' un servei comarcal fora de la capital de la comarca ha d'ajudar a aprofundir en el sentiment 'd'unitat i cohesió comarcal'. Prat també ha subratllat el fet que la Vall de Ribes aculli un servei que treballa en 'la línia de preservar entorn' perquè una zona on la seva activitat principal és el turisme paisatgístic això acaba tenint una 'repercussió en l'activitat'. Actualment la zona té tres espais d'interès natural com són les obagues del Rigat, les capçaleres del Ter i el Freser i la zona del Taga i Serra Cavallera.El nou centre es consolidarà en un solar d'equipaments propietat de l'Ajuntament de Ribes que tenia la qualificació urbanística de serveis. L'edifici estarà arrenglerat amb les cases unifamiliars del carrer Sant Josep, on estarà situat. La seu del consorci tindrà tres nivells i un soterrani. A la part soterrània hi haurà els garatges i la zona de la caldera de biomassa. A la planta de baix -el carrer fa pendent- hi haurà el magatzem i la zona de les diferents brigades forestals. La planta del mig hi haurà un espai per fer difusió del patrimoni i diferents projeccions audiovisuals sobre el valor natural de la zona. A la part superior hi haurà la zona tècnica. L'edifici es farà aplicant tècniques de sostenibilitat mediambiental.D'un pressupost total de 710.568 euros, el 50% del cost de les obres del futur centre serà finançat pel Departament de Governació amb 355.284 euros del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.