Punt divers

Sotmeten a informació pública l'Estudi d'impacte ambiental del regadiu de la Conca de Tremp

El Govern ha sotmès a informació pública l'Estudi d'impacte ambiental actualitzat de la consolidació i millora del regadiu de la Conca de Tremp. Aquest projecte afecta a sis municipis del Pallars Jussà; Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona, Llimiana, Talarn i Tremp. També es sotmet a informació pública l'avantprojecte d'ampliació i modernització del reg. D'aquest projecte se'n beneficiaran 1.160 propietaris i suposarà passar de les 2.000 hectàrees de reg a més de 4.500. Josep Durany, president dels regants, explica què és un acte de justícia que arriba 100 anys tard donat que és la promesa que se'ls va fer com a compensació per la construcció del pantà de Sant Antoni al 1913.

L'objectiu és la modernització i consolidació dels regadius de la comunitat de regants de la Conca de Tremp, amb la construcció d'una nova xarxa de reg amb canonades a pressió per subministrar aigua als regants a peu de finca, fet que permetrà una millor gestió i major sostenibilitat. Pels regants és una forma de desencallar un reg històric, s'assegura que els agricultors d'aquesta zona puguin dur a terme amb garanties la seva activitat, i es garanteix una millora en la gestió de l'aigua en tots els aspectes que hi intervenen: transport, distribució i l'aplicació als conreus.Josep Durany, president dels regants, es mostra content per aquest darrer pas en els processos administratius i diu que espera que sigui el darrer tràmit abans de començar les obres. Per Durany es tracta d'un acte de justícia després de 100 anys d'haver-se promès als pagesos la conversió de les seves terres en regables com a compensació per la zona que es va inundar en la construcció del pantà de Sant Antoni, a Talarn, al 1913. Les actuacions previstes contemplen la construcció d'una canonada de transport i captació, una canonada del Marge dret i una de l'esquerre que inclouen respectivament tota la xarxa d'alta, basses i bombeig, i afectaran 4.500 hectàrees de la zona regable. Actualment, la xarxa de reg està formada per sèquies amb un sistema de reg per gravetat, amb la qual cosa, l'eficiència en la gestió de l'aigua és molt baixa. Durany diu que aquesta obra suposarà doblar la superfície regable de la Conca de Tremp donat que es reguen unes 2.000 hectàrees i es passarà a les 4.500 un cop finalitzada la modernització del reg.Durany explica que els treballs de modernització beneficiaran 1.160 regants i suposaran a més d'un ús més eficient de l'aigua en reduir les pèrdues en la xarxa i permetre una millora de la seva gestió, una millora també de la productivitat agrària i de la qualitat de vida dels pagesos amb la utilització de les tecnologies més avançades, i una major contribució a la sostenibilitat mediambiental.El cost total del projecte supera els cinquanta milions d'euros, i es preveu que estarà culminat en un termini màxim de sis anys. La Generalitat finançarà aquesta obra aportant el 32 per cent del cost, mentre que els regants assumeixen el divuit per cent, i el cinquanta per cent restant, llevat de les expropiacions i ocupacions, serà finançat per SEIASA del Nordest.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.