Punt divers

Els productors de la patata d'Orís celebren quinze anys de la seva recuperació i n'abaixen el preu per combatre la crisi

Els sis productors de la patata del bufet d'Orís (Osona) posen a la venda aquesta campanya entre 35.000 i 40.000 quilos d'aquest tipus de patata propi de la Plana de Vic que es va recuperar ara fa quinze anys després d'haver desaparegut. La producció aquest any ha estat 'força bona' segons els productors. Per combatre els efectes de la crisi els pagesos que la conreen han decidit abaixar el preu en 0,2 euros. Aquest any la patata del bufet d'Orís es vendrà al mercat que promouen els productes els diumenges del mes d'octubre a 1,2 euros per quilo. La patata del bufet d'Orís és, segons els pagesos productors, la 'millor patata que hi ha a Catalunya' però també 'molt dificultosa alhora de conrear'.

Josep Soldevila, un dels productors, explica que el fet que sigui una patata que al camp és 'poc productiva' va ser el fet determinant perquè la patata s'estigues a punt de perdre. La majoria de pagesos van optar per plantar especialitats com la Quenebec, molt més productives. Els seus productors asseguren que hi ha molta patata que a Catalunya es ven com a bufet i que procedeix de la bretanya francesa. Tot i que d'aspecte és similar el gust 'no s'assembla en res'. Tot i que la producció anual s'exhaureix, de moment, els sis productors que en aquests quinze anys han conreat patata de bufet a Orís descarten ampliar-ne la producció. Joan Tort, un dels productors, diu que tot i que cada any es planten més patates del bufet d'Orís no es poden fer un conreu únic perquè són patates 'molt problemàtiques' que en cas d'una mala collita podrien afectar el productor. A més hi ha la dificultat de disposar de prou llavor. La llavor es produeix a Cambrils d'Odèn (Solsonès), a 1000 metres d'alçada. Els productors d'aquesta patata asseguen que si amb els anys els productors d'aquesta llavor no tenen relleu aquest tipus de patata pot desaparèixer perquè 'ningú la té controlada'. Aquest fet fa que els pagesos admetin que el seu futur és 'una mica incert'. De la producció anual que es fa d'aquest tipus de patates 'pràcticament tota' es ven en el mercat que es fa els diumenges d'octubre a la rectoria d'Orís i en alguns establiments de la zona. Únicament n'arriben a Barcelona entre 'dues i tres tones' dins del projecte 'Catalunyam', impulsat per la Generalitat, pel sindicat Unió de Pagesos, la Diputació de Barcelona i els mercats municipals de Barcelona i la Confederació de Comerç de Catalunya. En aquests quinze anys el Mercat de la patata del bufet d'Orís s'ha 'consolidat' tot i tenir només entre sis i set parades. Aquest any es podran comprar les patates els dies 4 d'octubre, 11 d'octubre, 18 d'octubre i 25 d'octubre als jardins de la rectoria d'aquest municipi entre les nou el matí i les dues del migdia. Per complementar el mercat s'han programat activitats complementàries com una mostra gastronòmica de les mestresses d'Orís, una trobada de poetes o un concurs de pintura ràpida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.