Punt divers

La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, primer museu literari registrat per la Generalitat

CATALUNYA CENTRAL

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar aquest dimecres la inscripció de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles (Osona) com a museu monogràfic inscrit dins del Registre de Museus de Catalunya. Amb aquest reconeixement, la casa natal del poeta osonenc es converteix en el primer museu literari registrat de Catalunya. Amb el reconeixement oficial es tanca un procés iniciat l'any 2004 quan la Casa Museu Verdaguer va demanar al Servei de Museus de la Generalitat que fixés que calia adequar per poder complir tots els requisits per la seva inscripció. Aquest és el tercer museu de la comarca d'Osona inscrit després del Museu Episcopal de Vic i el Museu Industrial del Ter de Manlleu (Osona).

En la primera visita el juliol del 2004 es van fixar deu incompliments que calia corregir. A partir d'aquest informe es va redactar un pla estratègic que va consistir en tramitar aspectes fins llavors inexistents com la llicencia d'obertura de museus. Del gener al març del 2007 es van fer obres de reforma i un cop finalitzades es van anar resolen altres aspectes menors com temes de vigilància i mesures de seguretat. També es van millorar aspectes com el control de fons, la participació en grups de recerca o la retolació de peces. El 30 d'agost de 2008 es va fer la darrera inspecció i els tècnics de la direcció general de patrimoni van emetre un informe favorable.Un altre equipament de caràcter monogràfic inclòs dins del Registre de Museus de Catalunya és la Vila Casals del Vendrell. La Casa Museu Verdaguer és la casa familiar on el poeta va viure els primers anys de la seva vida. Situada en un carrer de velles llambordes, és un edifici de petites dimensions, típic de les construccions de poble del segle XVII i està ambientat a mitjans del segle XIX. A la planta baixa el visitant segueix les etapes de la vida i obra del poeta. Les cambres del primer pis reprodueixen elements de la vida quotidiana d'un poble de l'època, i al dalt més alt es pot visitar l'exposició temporal i visionar un audiovisual sobre la dramàtica trajectòria de l'autor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.