Punt divers

Llena diu que és 'evident la tensió' a les taules de debat del Segarra-Garrigues per la no certesa de com s'acabarà

El conseller del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, considera evident que hi hagi tensió en les taules participatives sobre els plans d'usos i gestió del Canal Segarra-Garrigues perquè 'no tenim la certesa de com acabarem'. En aquest sentit, el conseller valora positivament aquestes taules de debat que inclouen pagesos, ecologistes, tècnics i Administració i espera que abans de l'estiu 'el panorama del Segarra-Garrigues quedi despejat'. Respecte a les crítiques del sindicat Unió de Pagesos, Llena ha dit que mai fan cap declaració en positiu i si la fan 'ho celebrarem'.

El conseller Llena ha fet aquestes declaracions moments abans de clausurar la jornada Reg i Futur que ha tingut lloc aquest divendres al teatre L'Amistat de Mollerussa. Segons el conseller és evident que hi hagi tensions a les taules de debat sobre els plans d'usos i gestió del Canal Segarra-Garrigues perquè no se sap amb certesa com quedarà tot plegat. En aquest sentit, ha recordat que estan amb una 'espasa de Demòcles al damunt' que és el Tribunal Europeu que ha dictaminat les sentències respecte a la delimitació de les Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) que han limitat el regadiu en més 40.000 hectàrees de les poc més de 70.000 que té el canal per regar.Respecte a les crítiques que UP ha emetent de forma reiterada contra el procés de participació denunciant que no és obert i que tot ja està pactat, el conseller ha dit que el sindicat mai té cap declaració en positiu i ha assegurat que el dia que la facin ho celebraran.En un altre de les coses i respecte a la crisi que pateix el sector agrari, Llena ha dit que a nivell general es ve d'uns anys on la qüestió alimentària no havia preocupat a cap país i ara es comença a veure que pot generar greus problemes en el futur. Per això ha definit el sector com estratègic, sobretot per produir aliments. En aquest sentit, Llena ha recordat que l'agroalimentari és el sector que més activitat econòmica genera, ja que anualment es facturen molts milions d'euros, i per això ha demanat un esforç per convèncer a la ciutadania d'aquesta realitat, ja que si no es té agricultura no hi haurà economia ni paisatge.Per últim i respecte als controls de qualitat que passen els productes que es vénen als comerços, Llena ha dit que no pot ser que coses que vinguin de fora no tinguin el mateix nivell d'exigència que tenen les d'aquí. Per això ha dit que en un futur això canviarà perquè 'produir a casa és més barat i més bo'.Durant l'acte de clausura de la jornada Reg i Futur, el president de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, ha recriminat a Llena que encara no hagin portat a terme les proves pilot sobre la modernització del regadiu en les finques que reguen de l'aigua d'aquest canal i el conseller ha admès el retard però s'ha compromès a impulsar-les enguay.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.