Successos

bombers

Gossos amb GPS per als rescats

La unitat canina dels bombers està a punt per buscar excursionistes i boletaires perduts

Interior recorda que ja ha fet catorze rescats en aquesta temporada de bolets

Els bombers han incorporat gossos equipats amb un dispositiu GPS per als rescats de muntanya. La unitat canina s'ha ensinistrat durant el darrer any i no només serà útil a l'hora de buscar excursionistes o boletaires desapareguts, sinó que també pot participar en altres emergències com ara allaus o rescats en zones d'aiguamolls. Precisament, per posar a prova la unitat, els bombers ahir van fer un simulacre de rescat als boscos de Tregurà de Dalt, al terme municipal de Llanars. El secretari general d'Interior, Joan Boada, va fer una crida als boletaires perquè extremin les precaucions quan vagin a muntanya perquè ja són “massa” els qui s'han perdut. D'ençà que va començar la temporada, els bombers ja han fet 14 serveis.

El simulacre

Una trucada al 112 alerta els bombers que un nen de 8 anys, de nom Aniol, s'ha perdut a la zona de Tregurà quan buscava bolets amb la seva família. Els bombers fan desplaçar fins a la zona tot l'operatiu necessari per començar la recerca. L'eix neuràlgic del dispositiu és una furgoneta, que fa de centre de comandament, des de la qual es reben mapes de tota la zona i s'organitzen les unitats.

D'entrada, els bombers intenten situar sobre plànol la zona on s'ha vist el noi per última vegada i fan un perímetre al seu voltant. “Després, el que fem és intentar que ningú trepitgi aquesta zona, perquè si els gossos han d'ensumar el rastre de la víctima, els pot ser difícil seguir-lo si hi ha més gent”, explica el cap d'operacions de la Regió d'Emergències de Girona, Ferran Garcia.

Arribats en aquest punt, comença una recerca intensiva a peu i en vehicle pels camins rurals. En cas que hi hagi algun pou o estany als rodals, els grup d'actuacions especials (Grae) hi fan anar submarinistes. Al cap d'una estona, com que encara no s'ha localitzat el nen, entra en escena la nova unitat canina dels bombers.

Els bombers fan olorar als gossos una peça de roba del nen perquè en puguin seguir el rastre. Cada animal porta un dispositiu GPS incorporat al collar i sempre va acompanyat, com a mínim, d'un bomber. “Això ens permet anar-los seguint des del centre de comandament i poder veure quines són les zones per les quals s'ha passat i quines no”, destaca Ferran Garcia.

Aquestes dades, a més, també es creuen amb la resta de dispositius GPS amb què van equipats els vehicles i la resta d'equips que fan la recerca a peu. D'aquesta manera, se sap amb seguretat quines són exactament les zones de la muntanya que s'han pentinat.

Passada una estona, un dels gossos comença a baixar per una fondalada. Ha localitzat el rastre de l'Aniol. Els bombers que acompanyen l'animal criden el nom del nen, i una veu els respon des de la llunyania. A partir d'aquí, és qüestió de minuts trobat el nen sa i estalvi.

12 gossos ensinistrats

El grup caní de recerca està format per dotze gossos. L'exercici de Tregurà, però, no és l'únic que els gossos han fet a sobre el terreny. Durant el temps que ha durat l'ensinistrament dels gossos, la unitat canina dels bombers ha participat en 115 serveis de recerca. La majoria d'aquests rescats han estat o bé de boletaires o d'excursionistes desapareguts, però també han participat en recerques en entorns aquàtics i en rescats d'esfondraments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.