Successos

successos

Perduts pels bolets

Aquest any els bombers han fet 32 recerques de boletaires

El cost de l'helicòpter val 2.363 euros l'hora i el d'un camió, 40

L'afició a caçar bolets sovint comporta maldecaps als serveis d'emergències dels bombers, per la quantitat de recerques de boletaires perduts a muntanya. Des de començament d'any, han fet 32 recerques de boletaires arreu de Catalunya, dotze de les quals al Ripollès. Tres dels boletaires perduts en aquesta comarca van ser trobats morts per causes naturals, a final d'agost.

Una gran part de boletaires es perden en zones de muntanya i les causes, majoritàriament, es deuen a una falta de coneixement de la zona, o bé a unes condicions meteorològiques adverses, especialment la boira. Malgrat que anar a buscar bolets és una activitat que es fa en grup, la gent acostuma a separar-se. Això és perjudicial si no es coneix prou la zona, perquè és fàcil desorientar-se. El perfil del boletaire perdut comprèn totes les edats, però les estadístiques reflecteixen que sobretot la gent gran és la que té més facilitat per desorientar-se o lesionar-se.

Un alt cost econòmic

La llei fixa uns preus pels rescats, que impliquen una important despesa econòmica a la Generalitat. No obstant això, fonts dels bombers asseguren que no han cobrat cap rescat efectuat. L'import fixat per l'activació de l'helicòpter és de 2.363,29 euros l'hora, el d'un vehicle terrestre és de 40,65 euros l'hora i el d'un bomber puja a 31,26 euros l'hora. A banda d'aquest mitjans mecanitzats, els bombers disposen aquest any d'un nou recurs: El Grup Caní de Recerca (GCR), que dóna suport als serveis de recerca de persones en àrees forestals o rurals, tot i que també pot participar en altres recerques com en zones aquàtiques o esfondraments. Poden fer recerques en zones de difícil accés, de nit i de manera més intensiva que la recerca humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.