Successos

Sant Llorenç d'Hortons

El fiscal reclama l'auditoria de GIM i obre la investigació

L'advocat penalista contractat per l'alcalde mesos abans per investigar la societat va assegurar que no hi havia “res” il·legal

Agustí Soler en presenta una contra Jover per fer pagaments “irregulars”

El fiscal coordinador de Delictes Urbanístics i Medi Ambient, Antoni Pelegrín, ha obert una investigació arran de la denúncia que li va remetre, el passat 14 de desembre, l'alcalde de Sant Llorenç d'Hortons, Àlex Jover (PSC), sobre presumptes irregularitats del gerent de l'empresa municipal GIM, Josep Esteve, al qual acusa de malversació de fons públics i prevaricació. El fiscal també va rebre una denúncia anònima, en la qual es relaten els mateixos fets, suposadament delictius.

El primer que ha fet el fiscal és reclamar que li enviïn les auditories que la Diputació de Barcelona va fer l'any 2009 de l'Ajuntament i de l'empresa GIM. Segons han explicat consellers de GIM, l'auditoria de la societat no va trobar res il·legal però s'hi apuntava “alguna irregularitat”. A mitjan de l'any passat, l'alcalde, Àlex Jover, va encarregar a l'advocat penalista, Xavier Salas Martín, que analitzés “a fons” l'auditoria, tanqués contractes pendents de la societat i fes un informe sobre la situació legal en què es trobava la societat.

Segons consta a l'acta, a la qual va tenir accés ahir aquest diari, el 28 de setembre de l'any passat l'advocat va explicar, davant dels membres de la societat, que després d'analitzar tots els expedients no hi veia “res fora de la norma” a la gestió i va explicar que el fet que la societat contractés els treballs només a cinc despatxos d'arquitectes “no és il·legal, tot i que pot ser una mica irregular i, èticament, no és correcte”. Mesos després de l'informe que rebia el consell d'administració de GIM, Salas consultava un especialista en dret urbanístic –del gabinet Zayas– i Jover presentava la denúncia. Però la història continua: el regidor del grup mixt –exregidor del PSC–, Agustí Soler, va entrar al registre de la fiscalia de delictes urbanístics, el passat 31 de gener, una altra denúncia però en aquest cas contra l'alcalde Àlex Jover perquè “s'han autoritzat, disposat i pagat amb diners públics actuacions que no disposaven de la preceptiva autorització del ple de la corporació”. Segons explica Soler a la denúncia, –només en presenta la part expositiva–, “l'alcalde va resoldre mitjançant un decret d'alcaldia unes al·legacions d'una modificació de pressupost i va fer efectiu el pagament dels deutes que tenia amb l'antic secretari de l'Ajuntament, Joan Amengual”. Agustí Soler assegura que Jover va gastar una partida de 150.000 euros i, quan la resolució va arribar al ple, CiU i el regidor del grup mixt –Soler ja havia abandonat el govern feia mesos– van aprovar les al·legacions i va quedar sense efecte la modificació de crèdit “però els diners ja estaven gastats”. El pressupost havia previst la contractació d'un secretari amb una jornada de 10 hores de dedicació setmanal, tot i que en realitat Amengual en treballava 37,5.

LA FRASE

Contractar els mateixos no és il·legal, tot i que pot ser una mica irregular i no és correcte
Xavier Salas Martín
ADVOCAT Penalista contractat pel Govern local

LA DATA

29.12.10
És el dia que el ple va desestimar la ratificació del decret per pagar el secretari, però ja s'havia fet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.