Successos

ZP no vol que el cas japonès reobri el debat

El Congrés aprova la llei per delimitar la responsabilitat civil per danys nuclears

L'objectiu immediat del govern espanyol és evitar que la crisi japonesa provoqui un debat “en calent” sobre el futur de l'energia nuclear a l'Estat espanyol. La tragèdia nipona s'ha produït pocs dies després que el mateix PSOE reobris la pugna nuclear fent-se enrere en la limitació de la vida de les centrals als 40 anys. Ahir, però, des de l'equip de José Luis Rodríguez Zapatero s'insistia que la decisió de tancar Santa María de Garoña no és negociable.

Explicacions del CSN

La por provocada per la situació de Japó, doncs, no escapa al debat polític espanyol i PP, ERC, ICV i IU han tornat a posar sobre la taula la feble posició de Zapatero en aquesta matèria. Mentrestant, el mateix president espanyol es reunia ahir amb la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten, per avaluar l'abast de la situació al Japó. Aquestes mateixes conclusions les traslladarà pròximament al Congrés dels Diputats, després que PSOE i ERC hagin reclamat la presència de Martínez a la cambra per discutir la situació de les nuclears espanyoles. En tot cas, des del PSOE s'insisteix en la seguretat de les centrals i en la necessitat no fer servir el cas japonès per crear alarma social.

Al marge d'aquest debat, ahir el Congrés aprovava la llei que obliga les centrals a cobrir fins a 1.200 milions d'euros en cas de danys nuclears. La norma s'estableix perquè fins ara la responsabilitat civil en cas d'incident no estava ben definida.

El Parlament basc vol que tanquin Garoña

El Parlament basc va reclamar ahir per segon cop en dos anys el tancament definitiu de la central de Garoña (Burgos), la més antiga de l'Estat espanyol, i la clausura de la qual està prevista per al 2013. El PP va ser l'única formació parlamentària basca que va rebutjar la petició de tancament, mentre que el PNB, el PSE, EB, EA i Aralar van sumar els seus vots per reclamar la clausura definitiva d'aquesta planta, similar a la de Fukushima del Japó, on s'ha produït l'accident. La iniciativa aprovada conté un segon punt en què s'insta l'executiu basc a fer gestions per incorporar els pobles bascos propers a la central als plans de dinamització industrial del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.