Tres detinguts per haver estafat 500.000 euros a empreses de Catalunya i de l'Estat

La banda creava empreses fictícies a partir de les quals feia comandes de gran valor que no pagava mai

Els Mossos han desmantellat a Catalunya una banda de delinqüents que en pocs mesos havia estafat més de 500.000 euros a trenta-cinc empreses de tot l'Estat. El grup estava liderat per un veí de Barcelona de 42 anys expert en estafes, ja que des del 1993 ha estat detingut en diferents ocasions per aquest delicte. El cap –que tenia nou ordres judicials de recerca i detenció i es trobava en recerca des del 2002– utilitzava mitja dotzena d'identitats falses per crear empreses fictícies, a partir de les quals es posava en contacte amb empreses proveïdores i els feia una petita comanda, que pagava immediatament en efectiu. A partir de llavors entraven a escena els altres dos membres de la banda, que es feien passar per comercials. Aquests dos estafadors es guanyaven primer la confiança dels empresaris de les proveïdores. Després l'empresa fictícia els feia una comanda de gran envergadura, tant material com econòmica, i els prometia pagar-ho en un termini de temps curt. Però no feien mai; és l'estafa coneguda amb el nom de nazareno. El líder de la banda tancava l'empresa i en creava una de nova amb una altra identitat per poder donar sortida immediata al material rebut. Llavors la banda pagava la comanda amb xecs falsificats o bé a través de comptes bancaris sense fons. Dies després, quan la proveïdora s'adonava de l'engany, ja era massa tard.

El robatori d'un camió

Els Mossos van iniciar la investigació contra aquesta banda ara fa nou mesos, a partir del robatori d'un camió a Sant Andreu de la Barca. La policia catalana va trobar indicis que relacionaven el grup d'estafadors amb el robatori i es va optar per fer un seguiment de tota la banda. Les vigilàncies van donar els seus fruits i els Mossos van trobar en naus industrials de les Borges Blanques, Cardedeu, Molins de Rei i Vilanova d'Escornalbou material robat valorat en uns vuit milions d'euros. Els agents van localitzar camions, semiremolcs, material electrònic, productes d'alimentació, bicicletes i ordinadors. També es va recuperar una gran quantitat de DNI i permisos de conduir falsificats.

Els Mossos d'Esquadra van detenir els tres lladres quan estaven a punt d'anar cap a Saragossa per crear noves empreses fictícies i fer més grossa l'estafa. El cap de la banda, que en el moment de la detenció portava dos DNI i un permís de conduir fals, va ingressar a la presó per ordre judicial. Per la seva banda, els altres dos detinguts –un veí de Cunit de 26 anys i un de Nules (Plana Baixa) de 42– van quedar en llibertat amb càrrecs. Tot i que la banda es considera desarticulada, els Mossos mantenen oberta la investigació i no descarten més detencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.